Obiady

Faszerowane pomidory (nadziewane)

15 listopada 2012

Zaczynamy tydzień w wydaniu light.
Coś czuję, że jest to potrzebne przed wyżerką, która czeka mnie
i pewnie część z Was, przy pieczeniu ciastek na święta i pierniczków.

Inspiracją był dla mnie przepis Raymonda Blanca z książki “Łatwa kuchnia francuska”.

To kto dotrzymuje mi towarzystwa w odchudzonym tygodniu?:)

Składniki:

  • 4 duże pomidory
  • posiekany szczypior
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 20g masła
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 250ml wody
  • 100g ryżu
  • 50g kukurydzy (użyłam mrożonej)
  • 50g posiekanej marchewki
  • 50g fasoli zielonej (użyłam mrożonej)
  • sól, pieprz, chili do smaku

Myjemy i osuszamy pomidory. Ścinamy ich wierzch, ok. 1/3 wysokości, wybieramy miąższ ze środka pomidorów do miseczki.
Ryż gotujemy na pół twardo w osolonej wodzie.
Cebulę i szczypior siekamy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cebulę- czekamy aż się zeszkli. Następnie dodajemy pokrojony miąższ z pomidorów, szczypior, czosnek oraz pomidory z puszki. Dolewamy wodę, wrzucamy fasolę i kukurydzę.
Gdy ugotujemy ryż również należy go dodać.
Dodajemy sól, pieprz oraz chili- do smaku. Gotujemy farsz ok. 10 minut (albo dłużej- do momentu zredukowania się sosu). Następnie dodajemy śmietankę i mieszamy- złagodzi ona smak i dzięki niej farsz będzie bardziej kremowy.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, do wydrążonych pomidorów nakładamy farsz, przykrywamy je kapeluszami i układamy w brytfance (jeśli boicie się, że mogą się one przykleić do dna wysmarujcie naczynie oliwą). Pieczemy 10-15 minut- do momentu aż skórka pomidorów zacznie pękać.
Podajemy na ciepło.

Po pewnym momencie talerz zalał się cudownie pysznym sosem z głębi pomidora…:)

Przeczytaj również

8 komentarzy

  • Reply MartynCia ^^ 16 listopada 2012 at 08:31

    uwielbiam faszerowane pomidorki, nawet bardziej od faszerowanej papryki 😉

  • Reply Paulina 16 listopada 2012 at 09:13

    Nie próbowałam jeszcze, ale w końcu i na mnie przyjdzie czas 🙂

  • Reply Kamciss 16 listopada 2012 at 17:14

    uwielbiam nadziewane pomidory 🙂

  • Reply Nemi 16 listopada 2012 at 17:44

    Lubię faszerowane pomidory:)

  • Reply Fuchsia 16 listopada 2012 at 17:49

    Dieta mowimy nie! 😀
    Ale trzymam za Ciebie kciuki 🙂 To ciezka sprawa!

  • Reply better-choice 16 listopada 2012 at 22:07

    takie coś uwielbiam! Pyszne i lekkie.

  • Reply duzo sole 16 listopada 2012 at 22:24

    Faszerowane warzywa uwielbiam a Twoje pomidorki wygladają bardzo zachęcająco 🙂

  • Reply Karolka 19 listopada 2012 at 13:03

    Teraz mogę sobie jeszcze pozwolić, ale podejrzewam, że po obżarstwie będę tylko warzywa jadła;D

  • Zostaw komentarz