Słodkości

Jabłecznik z bitą śmietaną na zimno

9 września 2013

Jabłecznik z bitą śmietaną czy szarlotka na kruchym spodzie? Co wolicie?:)
Jeżeli chodzi o ciasta z jabłkami to ja lubię chyba każde.

Jednego dnia mam ochotę na kruchy spód, drugiego na biszkopciki.

Idealne na popołudnie spędzane z książką lub albumem (tak, tak widać tam zdjęcia ślubne… :))

Ten jabłecznik z bitą śmietaną jest chyba najprostszy, jaki robiłam.
Kilka chwil, przywitanie się z lodówką i możemy cieszyć się smakiem jabłek.
Ja skorzystałam z obręczy/pierścieni ale ten przepis można zastosować też do tortownicy.

Składniki na 4 porcje:

  • 4 duże, kwaśne jabłka
  • 1 galaretka pomarańczowa (z cukrem)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 200ml śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 szklanka wody + 100ml wody
  • opakowanie biszkoptów

Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnuszka, zalewamy szklanką wody i gotujemy do miękkości. Gdy jabłka zmiękną dosypujemy galaretkę pomarańczową, mieszamy dokładnie. Odstawiamy do ostygnięcia. Gdy masa zacznie gęstnieć wylewamy ją na poukładane w pierścieniach biszkopty. Wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.

Żelatynę rozpuszczamy w 100ml wrzącej wody, odstawiamy do ostygnięcia.

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, ciągle miksując dodajemy cukier oraz po łyżeczce żelatyny. Bitą śmietanę wykładamy na wierzch jabłecznika i chłodzimy (najlepiej kilka godzin).

Przed podaniem możemy posypać cynamonem lub innymi przyprawami.

 

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz