Sosy i dodatki

Kluski śląskie

14 lipca 2014

kluski śląskie-6Kluski śląskie to pyszny dodatek do dania typu gulasz czy zrazy. U nas, na Kaszubach Babcia nie przyrządza ich często, mimo iż nie są one pracochłonne. Może to przez to, że w moim rodzinnym domu nie jest to tradycyjne danie, nikt z mojej rodziny nie pochodzi ze Śląska więc ta sytuacja nie dziwi:) Ale kto powiedział, że na Kaszubach nie można zajadać się pysznościami z tradycyjnej kuchni śląskiej?!

Jeśli chodzi o te kluski śląskie, które Wam dziś pokazuję to lepiłam je z Babcią do niedzielnego obiadu, powstały z ugotowanych ziemniaków, mąki ziemniaczanej i jajek. Mało składników, mało pracy, a efekt wspaniały. Miękkie, okrąglutkie kluseczki z dziurką w środku.

Składniki:

  • ziemniaki
  • mąka ziemniaczana
  • sól
  • ewentualnie pieprz
  • jajka

Kluski śląskie przygotowuję w proporcji 3:1, gdzie 3 części tworzą ugotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki, a 1 część to mąka ziemniaczana. Na 1kg wystarczy 1 jajko.

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Przeciskamy je przez praskę lub maszynkę do mielenia.

DSC_2186Do dużej miski wsypujemy zmielone ziemniaki, dociskamy je do dna, dzielimy je na cztery części, jedną wyjmujemy i w jej miejsce nasypujemy mąki ziemniaczanej.

kluski śląskie kluski śląskie-2Ziemniaki doprawiamy solą, pieprzem. Wbijamy jajko. Zagniatamy jednolitą masę.

DSC_2190Z ciasta formujemy małe kulki, na środku każdej robimy wgłębienie.kluski śląskie-3 kluski śląskie-4 kluski śląskie-5Zagotowujemy wodę z solą, wrzucamy do niej kluski śląskie, gdy wypłyną na wierzch możemy je odcedzić i wybrać.

Przeczytaj również

12 komentarzy

  • Reply favcook 14 lipca 2014 at 13:14

    Kluseczki, nie ma nic lepszego. Uwielbiam 🙂

  • Reply Marta Jońca 17 lipca 2014 at 14:19

    pierwsze słysze żeby dodawać pieprz do klusek… ;/

    • Reply Smakowity kąsek 17 lipca 2014 at 14:22

      Marta bo ja je przyprawiam tak jak inne kluski- czy kopytka czy gnocchi, żeby miały więcej smaku:) oczywiście nie musisz dodawać pieprzu jeśli nie chcesz, ba nawet soli jeśli ugotujesz wcześniej ziemniaki w osolonej wodzie! możesz zrobić je delikatne w smaku, wszystko zależy od Ciebie!

    • Reply Marta Jońca 17 lipca 2014 at 14:25

      od zawsze moja babcia, mama i teraz ja ziemniaki gotuje sie w osolonej i kluski pozniej tez. Ok rozumiem, że każdy robi po swojemu ale w tedy nie są one typowo śląskie. Pomijając fakt, że śląskie prawdziwe kluski to są tarte, ciemne (mniej dobre) te pojawiły się dużo później. (Jestem ze śląska) ;p

    • Reply Smakowity kąsek 17 lipca 2014 at 14:27

      Marta Jońca dopiero niedawno usłyszałam o tych tartych kluskach, jedna z czytelniczek przesłała mi link do przepisu:)

    • Reply Magda Hammond 18 lipca 2014 at 19:46

      urodzilam sie na slasku i rowniez dodaje pieprzu … i wcale nie uwazam ze sa mnie ‚slaskie’

  • Reply Małgorzata Kowalczyk 17 lipca 2014 at 15:54

    uwielbiam! i jest mi obojętne z czym… z sosem, z cukrem, z gulaszem, ze śmietaną… wszystkie tak samo przepyszne…
    :o))

  • Reply Ilona Glinka 18 lipca 2014 at 20:41

    Kluski slaskie sa pyszne z rolada i modra kapusta .SLASKIE. DANIE

  • Reply marcela 4 września 2014 at 00:38

    Mniam! jak to dobrze, że jeszcze nie jadłam kolacji! pycha!

  • Reply multple cum 9 września 2014 at 11:08

    dlaczego kaszuby napisalas z duzej litery a slaska z malej he???

    • Reply pees 9 września 2014 at 13:51

      przeoczenie, już poprawiłam:)

  • Reply Kamil 6 lutego 2015 at 16:56

    Bardzo lubię jeść kluski z roladą, często moja żona takie danie podaje na niedzielny obiad.Jestem jej za to bardzo wdzięczny.

  • Zostaw komentarz