Śniadania

Kokosowa jaglanka z czereśniami

26 czerwca 2017

Kokosowa jaglanka z czereśniami – nie wiem dlaczego, ale wyjątkowo kojarzy mi się z letnimi porankami, pełnymi słońca. Pewnie to zasługa czerwcowych czereśni, które uwielbiam. Wiśni nie darzę takimi uczuciami, ba, wiśni to unikam i praktycznie nie jadam… Dodatek mleka kokosowego, płatków kokosowych i jaglanych tylko podkreśla wyjątkowy smak i słodkość tej jaglanki. Czereśnie w 80% składają się z wody, jednak cała reszta to już witaminy i składniki odżywcze, 100 g czereśni to 63 kcal. Macie daleko nad morze? Solidną dawkę jodu dostarczą Wam właśnie czereśnie! Dodatkowo pozytywnie wpłyną na pracę serca, nerek czy stawy. Zdecydowanie powinniście je włączyć do swojej codziennej diety i to szybko, bo sezon na te małe czerwone cuda zaraz się skończy.

Przygotowana przeze mnie kokosowa jaglanka sprawdzi się zarówno na ciepło, jak i na zimno – na śniadanie lub podwieczorek. Pamiętajcie o dobrym jakościowo mleku kokosowym, jest kluczowe w tym przepisie.

Składniki na 2 porcje:

  • 1/2 szklanki wiórek kokosowych
  • 1/2 szklanki płatków jaglanych
  • 2 łyżki płatków żytnich
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • 1 szklanka mleka bez laktozy
  • garść świeżych czereśni
  • 1 łyżeczka miodu

Mleka podgrzewamy razem, dodajemy do nich miód, mieszamy do rozpuszczenia sie miodu, nie gotujemy. Wiórki i płatki jaglane oraz żytnie zalewamy mlekiem na 2-3 godziny lub całą noc. Następnie do jaglanki kokosowej dodajemy wypestkowane czereśnie.

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz