Gdzie zjeść?

Kulinarne trendy 2017 roku – warsztaty Kamis

27 stycznia 2017

Do wszelkich zestawień typu kulinarne trendy podchodzę zazwyczaj bardzo sceptycznie. Co roku zaglądam do tych zestawień i wiem, że nadal jada się w słoikach, chociaż średnio za tym przepadam. Nadal królują burgery, zapiekanki, forma podania zmienia się dosyć powoli. Wszelkie trendy w nazywaniu nowych lokali też śledzę i tego akurat jestem wielką fanką, bo lokal o nazwie „Bardzo, bardzo” to strzał w dziesiątkę. Podobne odczucia mam do miejsc „Znajomi znajomych”, „Berek” czy np. „Raj/Niebo”. Jeśli natomiast chodzi o kulinaria i gusta z nimi powiązane to tu jak z modą, nie powinno się ślepo podążać za tym, co akurat jest modne. Jasne, chcemy doświadczać nowych rzeczy, smakować, próbować, szukać własnej kulinarnej drogi, ale pamiętajmy, by robić to ze smakiem! 🙂

Na spotkanie z marką Kamis wybrałam się z kilkoma zaprzyjaźnionymi blogerami, którzy równie sceptycznie podchodzą do wszelkich takich newsów. Maciej Wawryniuk, który jest szefem kuchni Kamis opowiedział wszystkim zebranym o najważniejszych trendach kulinarnych 2017 roku i muszę się Wam przyznać, że byłam pozytywnie zaskoczona wszystkimi tymi propozycjami! Od czego powinniśmy zacząć ten rok?

Od… zasuszenia żółtek! Ten trend wydaje mi się najciekawszy – pomyślcie tylko: żółtko zasala się na 3-4 dni, a następnie piecze się je w piekarniku. Jego konsystencja przypomina parmezan i może być podawany z sałatkami, shakshouką, tortillą itp. Traktujemy żółtko jako przyprawę – nie musi być ono dużą częścią potrawy, przyznajcie, że brzmi to mega ciekawie!

Co dalej? Śniadania. Tego trendu jestem wielką fanką i mam to szczęście, że mieszkając w Warszawie z powodzeniem udaje mi się trafiać na weekendowe śniadania do warszawskich lokali lub moich przyjaciół. Wspólne biesiadowanie przy mocno przyprawionej shakshouce czy np. pysznej granoli z egzotycznymi owocami – nie mam pojęcia, jak lepiej można by było rozpocząć weekend! Ziarna sorgo poleca się jako dodatek do musli, owsianki, granoli. Spróbujcie koniecznie!

Trzecim kulinarnym trendem jest coś, co ucieszy każdego amatora grillowania! 🙂 Plancha to rodzaj grillowania na płaskiej, żeliwnej, płycie, jest to popularna sztuka obróbki mięs i warzyw szczególnie w Kraju Basków. Do przygotowanych w ten sposób potraw podaje się mocne i wyraziste sosy na bazie np. piwa.

Nowoczesna kuchnia śródziemnomorska – to właśnie w tych przepisach sprawdziłam się z moimi koleżankami na warsztatach Kamis. Przygotowaliśmy naprawdę genialnego kurczaka z ryżem i berberysem (owoce krzewu, bardzo kwaśne, nazywane polską cytryną) czy np. tartę z gruszkami, berberysem i cynamonem. Ten trend ma szansę podbić moje serce! 🙂 Aaach i Bahrat, koniecznie w domu przygotujcie mieszankę przypraw bahrat (przepis poniżej!).

Na sam koniec coś, czego jestem fanką nie od dziś: dodatek pieprzu do słodyczy, i uwaga: nie tylko czekolady! Np. syrop z daktyli podbity pieprzem lub owoce, bita śmietana i do tego odrobina czerwonego pieprzu? Wow! Smakuje tak, jak brzmi. Ten trend pozwoli Wam poznać znane smaki zupełnie w innym wydaniu.

W ciągu tych 2-3 godzin warsztatów pod okiem Macieja Wawryniuka mieliśmy naprawdę sporo pracy! 🙂 Przygotowaliśmy jednak same pyszności, które na pewno będę odtwarzać w domowym zaciszu. Na sam koniec zostawiłam dla Was genialny przepis, na granolę z ziarnem sorgo, która podbiła moje serce i zjadłam jej dwie porcje… 🙂

Granola z prażonym sorgo

Słodzona nektarem z agawy, wanilią, z domieszką rozgrzewających przypraw takich jak cynamon, kardamon i kurkuma, doda energii na cały dzień. Bezglutenowe twarde ziarna sorgo o lekko orzechowym smaku są znane od starożytności. Przez podgrzanie na płycie kuchennej, można prażyć je jak popcorn. Aby przygotować doskonałe śniadanie dodaj migdały, orzechy pekan i rozdrobnione kawałki kokosu. Rozkoszuj się granolą z dodatkiem mleka migdałowego, polej jogurtem i udekoruj świeżymi owocami. Jest to również doskonała przekąska w ciągu dnia.

Składniki:

  • 150 ml nektaru z agawy
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżeczki Cynamon mielony Kamis
  • 10 ziaren Kardamon owoce Kamis, obranych z łupin i zmielonych
  • ½ łyżeczki Kurkuma w torebce Kamis
  • ½ łyżeczki Sól morska Kamis
  • 175 g ziaren sorgo
  • 50 g płatków migdałów
  • 50 g orzechów pekan, posiekanych
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 50 g nasion dyni

Rozgrzej piekarnik do 130° C. Wymieszaj nektar z agawy, olej, wanilię, przyprawy i sól morską w małej misce, aż dobrze się połączą, a następnie odstaw. Upraż ziarna sorgo na dużej patelni (z pokrywką) na średnim ogniu. Dodaj jedną trzecią sorgo, przykryj i gotuj przez 30 sekund, wstrząsając patelnią, aż większość ziaren się upraży. Jeśli przerwa między prażeniem kolejnych porcji trwa dłużej niż 10 sekund, zdejmij patelnię z ognia i przesyp uprażone ziarna do dużej miski. Powtórz czynność z pozostałymi ziarnami sorgo. Do dużej miski dodaj migdały, orzechy pekan, wiórki kokosowe i pestki dyni. Dodaj mieszankę z nektarem z agawy i delikatnie wymieszaj aż wszystkie składniki dokładnie pokryją się syropem. Rozprowadź na blasze wyłożonej folią i piecz przez 1 godzinę, zamieszaj po upływie połowy czasu. Zostaw do całkowitego wystygnięcia na kratce.

Jak Wam się podobają kulinarne trendy na ten rok? Ja najbardziej cieszę się z popularyzacji śniadań i włączenia pieprzu do deserów… 🙂 Skorzystajcie z przepisów, a jeśli macie jakieś pytania to piszcie śmiało! Wszystkie informacje o trendach w smakach, które zaproponował Kamis są warte poznania! Zachęcam do lektury i próbowania własnych sił w kuchni 🙂

 

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz