Mus truskawkowy.
Dobry do wszystkiego-
czy polejecie nim lody czy podacie z naleśnikami, albo zmrozicie i będziecie wyjadać ze słoiczka-
wszystkie chwyty dozwolone!:)
Ja uwielbiam ten mus na gorąco do naleśników czy placków.
To pyszny i chyba najprostszy deser na zimno,
dodatek banana sprawia, że mus jest gęstszy i delikatny.
Składniki (można modyfikować):
- 500g truskawek
- 3 łyżki cukru (w zależności od słodkości truskawek)
- 1 banan
Truskawki myjemy, szypułkujemy. Kroimy w połówki i wrzucamy do rondla, zasypujemy cukrem i dusimy, aż truskawki zaczną się rozpadać. Mieszając co chwilę, aby nie zaczęły przywierać do dna. Dorzucamy pokrojonego w plastry banana i mieszamy.
Taki mus możemy zmiksować lub zostawić większe cząstki truskawek.
Możemy go również zamrozić- polecam plastikowe kubeczki, z wierzchu zakryte folią i wszystko obwiązane recepturką- jami!:)
7 komentarzy
uwielbiam musy owocowe, szczególnie z truskawek 😉
ja robię tylko truskawki + cukier puder 😉
Sam w sobie daje radę 😀
Uwielbiam ! 🙂
Lubię takie koktajle:)
Najprostsze jest najlepsze 🙂 Kocham truskawki!
jak długo można taki mus przechowywać?
p.s. kiedy wyniki konkursu z Kingą Pienińska?