Co tu dużo mówić?
Przepisów na te amerykańskie naleśniki trochę na blogu jest:
z M&M’S, z bananami i z truskawkami.
Dziś zdrowsza, razowa wersja:)
Podstawowy przepis pochodzi z KLIK
Składniki:
- 1 szklanka mąki razowej
- 1/4 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 i 1/2 szklanki maślanki
- 1 łyżka miodu
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- ok. 1/2 szklanki oleju
Miksujemy wszystkie składniki. Odstawiamy na 15 minut.
Pancakes smażymy na suchej patelni.
Placuszki na maślance są bardzo lekkie, uważajcie, gdy będziecie je przewracać na drugą stronę, żeby się nie porwały.
9 komentarzy
oo zrobię na pewno, można zmniejszyć ilość oleju czy się rozpadną? Ile placuszków Ci wyszło z tej porcji?
właśnie z oliwą to jest tak, że jak zmniejszysz to się rozpadną… ogólnie są tak miękkie i delikatne, że naprawdę ciężko im się oprzeć, ale nie zmniejszałabym ilości tłuszczu….
wyszło koło 15-20 placuszków chyba- śniadanie dla 2-3 osób w naszym przypadku:)
no tak myślałam właśnie, to nic i tak je zrobię 😛 kuszą bardzo 🙂
piękne pankejki w sam raz na śniadanko 😉
Jak tak na nie patrzę, to ślinka mi cieknie 🙂 Uwielbiam pancakes
Marzę żeby mieć je przy sobie i oblać jakimś pysznym syropem klonowym <3
zrobiłam są przepyszne ! jesteś moim smakowitym-kąskiem-naleśnikowym guru 😀
:* Buziaki!
ile maja kalorii?
Niestety nie liczyłam więc nie mogę Ci pomóć:(