Placki z morelami i szynką to mój ostatni śniadaniowy wymysł 🙂 Nie wiem czy lubicie połączenie owoców i mięsa, ja lubię tylko te klasyczne połączenia – morele i szynka, melon i szynka, ananas i pierś z kurczaka czy kaczka i jabłka 🙂 Nie przepadam za owocowymi sosami do mięs typu np. żurawinowy, chociaż wiem, że cieszą się one dużym powodzeniem.
Chciałabym, żebyście spróbowali tego połączenia, o którym piszę dziś. Mamy wysyp moreli, są one tanie i naprawdę smaczne. Placki doprawcie odpowiednio pieprzem i solą, możecie też np. dodać do nich odrobinę sera koziego, który wzbogaci smak.
Składniki:
- 1 jogurt grecki (gęsty)
- 2 łyżki mąki pszennej
- odrobina oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
- 1 duże jajko
- sól, pieprz,
- 3 morele
- szynka parmeńska
- ew. ser kozi
Jogurt mieszamy z jajkiem i olejem, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, solą i pieprzem. Morele myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Wrzucamy do ciasta. Na rozgrzanej patelni smażymy placki na rumiano. Podajemy z lekko podsmażoną szynką parmeńską (możecie zrobić z niej chrupiące chipsy). Doprawiamy pieprzem do smaku.
Brak komentarzy