Słodkości

Sernik dyniowy

26 października 2013

sernik dyniowy

Sernik dyniowy to przedostatni wpis z użyciem purée dyniowego na które przepis jest już na Smakowitym kąsku:) Mam nadzieję, że nie macie nic przeciwko temu, że na blogu ostatnio jest żółto i dyniowo:) Ja ciągle mam niedosyt dynii i tak się składa, że w momencie, kiedy piszę ten tekst na balkonie czeka na mnie ponad 6kg dynia:) Będą więc jeszcze pierogi i placki, choć nie wiem czy nie zostawię ich na kiedy indziej:) Wszak październik to też czas gruszek, jabłek i innych cudownych i pysznych owoców.

Jeżeli chodzi o ten sernik dyniowy to bałam się, że jego kolor nie będzie taki, jak się ogląda na innych stronach/blogach. Wydawał mi się trochę blady, ale nie dodawałam do niego nic, żeby wzmocnić kolor to może taki właśnie powinien być. Naturalny:) Tak naprawdę spód z ciasteczek zrobiłam z obawy, że sernik może przelecieć przez formę (jest rzadki), jego warstwa jest więc cienka.

Sernik piekłam w blaszce o śr. 20 cm.

A, jeszcze jedno- w serniku dyniowym nie ma innego źródła słodkości poza mlekiem skondensowanym- jak dla mnie taka jego ilość była akurat i sernik wyszedł przyjemnie słodko- kwaśny.

Składniki na spód:

  • 150g ciastek maślanych
  • 50g masła

Ciastka kruszymy, łączymy z masłem. Wykładamy nimi dno blaszki (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia). Odstawiamy do lodówki na 30 minut.

Składniki na sernik dyniowy:

  • 800g twarogu (ja używam trzykrotnie zmielonego)
  • 4 jajka
  • 1.5 szklanki purée z dyni
  • 1 szklanka mleka skondensowanego słodzonego
  • 2 łyżki oleju
  • 6 łyżeczek mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka skórki ze świeżej pomarańczy
  • 1/2 łyżeczka kardamonu
  • dodatkowo do wzorków: 2 łyżki purée z dyni

Twaróg miksujemy z jajkami oraz mlekiem. Dodajemy purée z dyni, olej i przyprawy. Ciągle miksując wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Powstała masa będzie dosyć rzadka- bez obaw, taka ma być. Masę przelewamy do przygotowanej tortownicy. Na wierzchu możemy zrobić wzorki z dodatkowych 2 łyżek puree z dyni.

Pieczemy ok. 60 minut w 180 stopniach (aż wierch sernika będzie miał konsystencję galaretki- nie będzie mokry, a boki będą odchodzić od formy.

sernik dyniowy-2

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz