Pyszny, kremowy i bardzo aromatyczny sernik z gruszkami. Muszę przyznać, że nie byłam pewna czy mi wyjdzie- bałam się, że podduszone gruszki, które dodałam do masy sprawią, że będzie ona miejscami mokra i się nie dopiecze. Jak się okazało nie miałam jednak powodów do obaw. Sernik wyszedł genialny. Dużo kardamonu, gałki muszkatołowej, cynamonu- jesienny, korzenny wypiek, który musi się pojawić u Was na stole.
To nic, że jest poniedziałek- nie potrzebujecie specjalnej okazji, żeby kupić 800g twarogu:) Mam rację? Sernik z gruszkami od ostatniej niedzieli jest moją miłością i na pewno go jeszcze upiekę. Spód zrobiłam bezglutenowy, ale spokojnie możecie użyć zwykłych ciastek i je pokruszyć.
Składniki na spód sernika:
- 180g mąki kukurydzianej
- 50g płatków ryżowych
- 100g zimnego masła `
- 2 żółtka
- 1 łyżka cukru pudru
- ewentualnie odrobina wody dla zebrania wszystkich składników
Wszystkie składniki mieszamy w misce i zagniatamy, aż masło pod wpływem wyrabiania ciasta i ciepła naszych dłoni zacznie się rozpuszczać i wiązać resztę składników. Ciasto formujemy w kulę i wkładamy do lodówki na pół godziny (może być zawinięte w folię spożywczą). Po upływie tego czasu natłuszczamy formę, posypujemy ją odrobiną mąki i wyklejamy ciastem. Nagrzewamy piekarnik do 180stopni, podpiekamy spód ok. 10 minut.
Składniki na sernik z gruszkami:
- 500g sera twarogowego 0% (Emilka)
- 300g twarogu chudego
- 3 jajka
- ok. 1 szklanki cukru
- 150ml śmietanki 12% w kartoniku
- 1 łyżka oleju
- 1 duża gruszka (lub 2-3 małe)
- cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa (ok. 2 łyżeczek, możecie dać mniej jeśli nie lubicie tych przypraw)
- 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- dekoracja: plastry gruszki podpieczone w piekarniku ok. 30 minut
Twaróg miksujemy z jajami, dodajemy cukier, śmietankę oraz olej. Gruszkę obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy aż zmięknie (z 1 łyżką cukru). Odstawiamy do ostygnięcia. Do masy serowej dodajemy przyprawy i mąkę, miksujemy. Dodajemy gruszki (wraz z sokiem, który się wytworzył). Mieszamy razem, wylewamy na podpieczony spód. Pieczemy ok. 45 minut w 180 stopniach.
Sernik podałam z kremem, który powstał po rozpuszczeniu w 100ml mleka ok. 150g krówek.
1 komentarz
Wygląda pięknie 🙂