Moi mili, to dopiero smak!:) Taka zupa krem grzybowa, nie dość że jest przesmaczna, to i można ją udekorować plasterkiem borowika i odrobiną pietruszki:) W ten sposób powstanie ładny obrazek, który na pewno wywoła uśmiech u jedzących tę zupę:)
Pamiętajcie, że teraz, póki grzyby są w lasach powinniśmy z nich korzystać jak najwięcej, mimo iż ceny na straganach sięgają 30-50zł za kg to warto poświęcić 2 godzinki i pochodzić po lesie, a na 2-4 porcje zupy grzybów na pewno się nazbiera. Zupę możemy też przygotować z mrożonych grzybów.
Składniki:
- 300g grzybów leśnych (u mnie borowiki i podgrzybki)
- 3 szklanki wywaru z warzyw/rosołu
- 1 mała cebula
- 2 łyżki masła
- 100ml śmietany 30%
- sól, pieprz, pietruszka
Grzyby oczyszczamy, nóżki kroimy w kostkę, kapelusze w plastry (możemy odłożyć kilka plastrów grzybów do dekoracji). Cebulę siekamy, podsmażamy na maśle, dodajemy grzyby. Po ok. 5-7 minutach smażenia grzyby zalewamy wywarem/rosołem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Po ok. 15 minutach gotowania wszystko miksujemy, dolewamy śmietankę i podajemy.
3 komentarze
ciekawa propozycja. ja robię grzybową trochę inaczej,lubię kawałki grzybów w zupie i podaję ją zawsze z kaszą gryczaną. polecam spróbować 🙂
też lubię zupę z kawałkami grzybów, aczkolwiek z kaszą jadłam tylko raz:) czas najwyższy na powtórkę!
na pewno Ci posmakuje, ja odkąd ją pierwszy raz zrobiłam, zawsze podaję ją w taki sposób. jest mega 😉