Zupy

Zupa krem grzybowa

6 października 2013

zupa grzybowa krem Moi mili, to dopiero smak!:) Taka zupa krem grzybowa, nie dość że jest przesmaczna, to i można ją udekorować plasterkiem borowika i odrobiną pietruszki:) W ten sposób powstanie ładny obrazek, który na pewno wywoła uśmiech u jedzących tę zupę:)

Pamiętajcie, że teraz, póki grzyby są w lasach powinniśmy z nich korzystać jak najwięcej, mimo iż ceny na straganach sięgają 30-50zł za kg to warto poświęcić 2 godzinki i pochodzić po lesie, a na 2-4 porcje zupy grzybów na pewno się nazbiera. Zupę możemy też przygotować z mrożonych grzybów.

Składniki:

  • 300g grzybów leśnych (u mnie borowiki i podgrzybki)
  • 3 szklanki wywaru z warzyw/rosołu
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki masła
  • 100ml śmietany 30%
  • sól, pieprz, pietruszka

Grzyby oczyszczamy, nóżki kroimy w kostkę, kapelusze w plastry (możemy odłożyć kilka plastrów grzybów do dekoracji). Cebulę siekamy, podsmażamy na maśle, dodajemy grzyby. Po ok. 5-7 minutach smażenia grzyby zalewamy wywarem/rosołem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Po ok. 15 minutach gotowania wszystko miksujemy, dolewamy śmietankę i podajemy.

zupa grzybowa krem-2

Przeczytaj również

3 komentarze

  • Reply ola 6 października 2013 at 13:38

    ciekawa propozycja. ja robię grzybową trochę inaczej,lubię kawałki grzybów w zupie i podaję ją zawsze z kaszą gryczaną. polecam spróbować 🙂

    • Reply pees 6 października 2013 at 16:44

      też lubię zupę z kawałkami grzybów, aczkolwiek z kaszą jadłam tylko raz:) czas najwyższy na powtórkę!

      • Reply ola 10 października 2013 at 17:17

        na pewno Ci posmakuje, ja odkąd ją pierwszy raz zrobiłam, zawsze podaję ją w taki sposób. jest mega 😉

    Zostaw komentarz