Słodkości

Szarlotka razowa

8 stycznia 2014

szarlotka razowaMacie już nowe kalendarze na 2014 rok? Ja ciągle korzystam ze swojego starego, mam w nim tyle przepisów, tyle wolnego miejsca (zazwyczaj bazgrolę przepisy gdzie się da, nie patrzę na datę), że posłuży mi jeszcze przez kilka miesięcy:). Jednym z ostatnich przepisów w nim zapisanych jest ten na szarlotkę.

Pyszna, szarlotka razowa z ogromną ilością jabłek. Ciasto kruche, jabłka delikatnie podduszone z cynamonem. Możecie zwiększyć ilość bakalii czy cukru, jeśli lubicie całkiem słodkie wypieki:) Ja lubię, gdy czuć kwaśność jabłek i nie słodzę takich ciast zbyt mocno.

Oczywiście szarlotka ta wyjdzie równie smaczna gdy zamiast mąki razowej użyjecie pszennej. Uważajcie przy przenoszeniu rozwałkowanego ciasta na blachę- może się porwać, ale spokojnie możecie wszystko zalepić:)

Składnik na ciasto razowe:

  • 3 szklanki mąki razowej żytniej + kilka łyżek do podsypania
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu (lub pół na pół z kardamonem)
  • 130g masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 duże jajko

Składniki na nadzienie:

  • 1.5kg jabłek
  • cynamon
  • 4 łyżki cukru
  • bakalie

Jabłka obieramy, kroimy w plastry. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie dodajemy cynamon oraz posiekane bakalie.

Składniki na ciasto łączymy razem, zagniatamy je tak długo, aż masa będzie jednolita, w razie potrzeby możemy stolnicę podsypać mąką. Gdy ciasto jest dobrze wyrobione odstawiamy je do lodówki na 30 minut (w folii, by nie zeschło). Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części- jedną większą, którą rozwałkowujemy cienko i wykładamy nią dno i boki blachy (wcześniej wyłożone papierem do pieczenia). Tak przygotowany spód dziurawimy widelcem, następnie wykładamy jabłka (odsączamy je z soku) i przykrywamy je drugim, rozwałkowanym, kawałkiem ciasta- boki zlepiając ze sobą. Szarlotkę razową pieczemy ok. 45-60 minut w 180 stopniach (15 minut przed końcem pieczenia wierzch szarlotki przykrywamy folią).

szarlotka razowa-2

Przeczytaj również

3 komentarze

  • Reply whiness 8 stycznia 2014 at 16:18

    Taka szarlotka to samo zdrowie, a wciąż cieszy podniebienie… 🙂

  • Reply Pan Deserek :) 8 stycznia 2014 at 17:22

    Tej wersji szarlotki jeszcze nie próbowałem ale wiem, że jest pyszna bo czasami robię takie ciasto z rabarbarem. Tą szarlotkę będę musiał zrobić któregoś dnia

  • Reply Katarzyna 2 lutego 2014 at 12:22

    właśnie będę się zabierać za przygotowanie wg twojej receptury 🙂 Ciekawa jestem jak wyjdzie 🙂

  • Zostaw komentarz