Słodkości

Ciasto czekoladowe

23 listopada 2014

ciasto czekoladowe-6Ciasto czekoladowe, bezglutenowe zrobiłam na podstawie przepisu z absolutnie genialnej książki. Wiecie, że zdarzyło mi się eksperymentować z bezglutenowymi przepisami, korzystałam z mąki bezglutenowej, gryczanej czy kukurydzianej (mojej ulubionej). Ten przepis spokojnie możecie wykorzystać z dodatkiem mąki pszennej, wyjdzie bez problemu (ha! sprawdziłam!).

Nie postąpiłam dokładnie tak, jak sugeruje autorka przepisów- mianowicie, do ciasta nie dodałam żadnych owoców. Na wierzch masy dodałam sól morską, chili i borówki amerykańskie (oczywiście nie wszystko na raz!).

Przepis jest banalnie prosty, przygotowanie ciasta również. Osobiście trochę żałuję, że przetrzymałam je w piekarniku aż 15 minut, wolałabym konsystencję typu brownie.

Jest słodkie! 🙂

Przepis pochodzi z książki: “Pysznie bez glutenu” Grażyny Bober- Bruijn i Gosi Wieruszewskiej, wyd. Muza.

Składniki na 4 mini bochenki:

  • 125g masła
  • 125g czekolady gorzkiej
  • 3 jajka
  • 3/4 cukru
  • 3/4 szklanki mąki gryczanej (można zastąpić pszenną)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • dodatki: sól morska, chili, borówki amerykańskie

Masło roztapiamy w kąpieli wodnej z czekoladą, odstawiamy do ostygnięcia. Cukier ubijamy z jajkami, aby masa stała się puszysta. Następnie dodajemy czekoladę z masłem, mieszamy dokładnie, na samym końcu wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do foremek (nie użyłam papieru do pieczenia ani dodatkowego tłuszczu), wierzch posypujemy ulubionymi dodatkami- u mnie sól morska, chili oraz borówki. Pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach.

ciasto czekoladowe-9

Przeczytaj również

6 komentarzy

  • Reply Karol Baranowski 23 listopada 2014 at 18:21

    Bezgluten rzadzi

  • Reply Aga Kakon 23 listopada 2014 at 19:49

    Ciasto czekoladowe <3 Rozumiem, że jeżeli chcemy, żeby ciasto było bardziej wilgotne, to pieczemy krócej, niż w przepisie?

    • Reply Smakowity kąsek 23 listopada 2014 at 21:11

      Aga taaak 🙂 Ja piekłam koło 15-20 minut i wyszło trochę za suche na spodzie.

  • Reply Aneta Policha 24 listopada 2014 at 05:19

    latwo zrobic make migdalowa, to moja bazowa maka

  • Reply Aurora 24 listopada 2014 at 09:47

    Wzbudza moją żądzę 😛

  • Reply gin 25 listopada 2014 at 00:34

    Mniam, wygląda smakowicie 🙂

  • Zostaw komentarz