Obiady

Szpinak z grzybami i fetą (sezon na kurki!)

19 sierpnia 2012

Wow, to był smaczny posiłek:)
Mięciutki, aksamitny mus ze szpinaku, kurek i fety.
Nie wiem jak to nazwać. 
Powstało ot tak:)

Coś na wzór mini frittaty, ale jednak bardziej jak mus… 🙂

Składniki:

  • 120g szpinaku (ja użyłam świeżego, pokrojonego bardzo drobno)
  • 80g kurek
  • 40g sera feta
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz

Kurki oczyszczamy i kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle doprawiając do smaku. Dusimy aż woda wyparuje.
Odstawiamy do ostygnięcia.
Szpinak, kurki, ser feta i jajko roztrzepujemy razem, mieszamy.
Masę nakładamy do kokilek i zapiekamy w piekarniku ok. 30minut w 180stopniach.

Frittata musi być ścięta na wierzchu- możecie pod koniec pieczenia włączyć termoobieg- powinien wysuszyć nam szpinak.

Przeczytaj również

8 komentarzy

  • Reply Karmel-itka. 20 sierpnia 2012 at 04:42

    pe_es, bardzo interesująca propozycja! a ja bardzo lubię szpinak ;]

  • Reply Agata 20 sierpnia 2012 at 07:25

    Ja chyba jestem jakimś kurkowym alienem, nie pamiętam czy w ogóle kiedyś je jadłam!

  • Reply Inka 20 sierpnia 2012 at 07:45

    wygląda bardzo ciekawie, zachęcająco 🙂

  • Reply Antenka 20 sierpnia 2012 at 08:01

    świetna propozycja:) wygląda pysznie

  • Reply Bryśka 20 sierpnia 2012 at 11:09

    Pięknie wygląda! Niestety z braku kurek spróbuję jutro z pieczarkami…może będzie równie smacznie:)

  • Reply MartynCia ^^ 21 sierpnia 2012 at 11:08

    fajnie to wygląda, a smakowac musiało jeszcze lepiej 😉

  • Reply Ania 22 sierpnia 2012 at 07:09

    Pyszna propozycja, trochę kurek jeszcze mam, więc wypróbuję przepis, tylko zamiast fety dodam ser typu Bałkańskiego(lidl), jest mniej słony:)

  • Reply burczymiwbrzuchu 22 sierpnia 2012 at 18:42

    Paulino, bardzo fajna ta „fritatta” i odpowiada mi zestawienie smaków. Szpinak, kurki i feta – zapowiada się pysznie 🙂

  • Zostaw komentarz