Kuchnia polska

Tarta ze szpinakiem

13 marca 2015

tarta ze szpinakiem-3

Tarta ze szpinakiem i boczkiem – coś dla tych, którzy lubią szpinak, ale nie pogardzą też mięsem 🙂 Oczywiście jego ilość nie jest na pierwszy rzut oka duża, aleeeee na spodzie tarty, zaraz pod szpinakiem znajduje się kilka chrupiących plasterków, które wzbogacają smak tarty.

Właśnie wpadłam na to, że jeśli np. chcielibyście zaskoczyć gości tartą możecie nie dodawać plasterków boczku na wierzchu, ale zostawić tylko te na spodzie… W momencie, kiedy będą kasować Wasz numer z telefonu i blokować na fejsie, za brak mięsa, miło ich zaskoczycie:)

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka wody

Wszystkie składniki zagniatamy w jednolite ciasto, rozwałkowujemy je, przekładamy do formy na tartę, nakłuwamy widelcem i obciążamy kulkami ceramicznymi lub grochem, tak, aby ciasto nie rosło podczas pieczenia. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 20 minut.

Składniki na farsz:

  • 500 g szpinaku
  • 2 białka
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • czosnek
  • boczek – 10 dużych plastrów

Cebulę siekamy drobno, podsmażamy do momentu, aż się zeszkli. Dodajemy szpinak oraz czosnek. Doprawiamy do smaku i odstawiamy z ognia, gdy ostygnie dodajemy ubite białka (nie muszą być na sztywno).

Na podpieczoną tartę układamy plastry boczku, nakładamy szpinak, na wierzch również układamy plasterki boczku. Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach.

 

 

pieguski-5

Przeczytaj również

1 komentarz

  • Reply naleśniki z serem 15 marca 2015 at 23:49

    MMM.. zapowiada się super!

  • Zostaw komentarz