Bez glutenu, Słodkości

Wegańskie ciasto z malinami (bez glutenu)

25 lipca 2018

Wegańskie ciasto z malinami (blondies) to coś idealnego dla łasuchów! Ciasto jest przepyszne! Rozpływające się w ustach, delikatne a jednocześnie kruche i wilgotne. To przeciwieństwo brownie, które jest przygotowane z gorzkiej czekolady. W oryginalnym zamyśle blondies powinno się robić z białą czekoladą, ja jednak jestem kombinatorką i wymyśliłam coś mega prostego i pysznego! Blondies bez jajek, bez mleka krowiego, z dodatkiem masła orzechowego i malin, które przełamują smak i nadają blondies wyjątkowego smaku. Przygotowanie jest bardzo proste- możecie wszystkie składniki wymieszać łyżką i po prostu upiec w formie. Musicie pamiętać, że ciasto wegańskie z malinami jest dosyć mocno kaloryczne, a smak uzależniający!

Wegańskie ciasto z malinami przygotowuje się z dodatkiem mielonego lnu, który zastępuje w przepisie jajka. Serio, kupcie koniecznie mielony len lub np. siemie lniane i przygotujcie ciasta z ich dodatkiem. Nie czuć różnicy w smaku! Muszę się odważyć kiedyś na wegański biszkopt, bo póki co przygotowałam tylko wegańską tartę z owocami czy wegańskie batony.

Składniki:

  • 1/4 kubka oleju kokosowego
  • 3/4 kubka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka mielonego lnu zalana 1/4 szklanki wody
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka mąki kokosowej
  • 1/2 kubka masła orzechowego
  • garść malin
  • szczypta soli

 

Przygotowania wegańskiego ciasta z malinami bez glutenu zaczynamy od namoczenia lnu – łyżkę mielonego lnu zalewamy wodą, mieszamy dokładnie – powstanie gęsta pasta, do której dodajemy roztopiony i przestudzony olej kokosowy wraz z masłem. Składniki mieszamy razem, dodajemy również mąkę kokosową, cukier, sodę oczyszczoną i szczyptę soli. Wszystko mieszamy łyżką – masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub lekko natłuszczonych mini foremek. Maliny posypujemy po wierzchu wegańskiego ciasta i lekko je dociskamy. Wegańskie ciasto z malinami bez glutenu pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach – wierzch ciasta ma się lekko zarumienić. Ciasto studzimy w otwartym piekarniku.

Ciasto mocno się kruszy więc postępujcie z nim delikatnie i najlepiej wstawcie do lodówki po ostygnięciu na 1-2 godziny tak, aby mocniej się zlepiło. Smacznego!

Przeczytaj również

2 komentarze

  • Reply Anonim 9 września 2018 at 11:08

    Jakiej formy należy użyć (wymiary) , w jakiej temperaturze?

    • Reply Kąsek 10 września 2018 at 09:28

      W 180 stopniach 🙂 Uzupełniłam już wpis! 🙂 U mnie forma była mała, kwadratowa o boku 5cm.

    Zostaw komentarz