Zupy

Zupa porowa

17 lutego 2014

zupa porowa Zupa porowa- mam z nią mały problem, a właściwie miałam. Nie lubię pora. Uwierzcie lub nie, ale za każdym razem jedząc ją w swoim domu wyjadałam wszystko oprócz pora;) Z sałatkami postępuję tak samo! Moja babcia tę zupę robi w zupełnie innych proporcjach- daje chyba 3 czy 4 pory… Ja przygotowałam ją używając jednej sztuki i wyjedliśmy z K. cały garnek!

Zupa jest kremowa, aksamitna, lekko słona. Por dzięki długiemu gotowaniu staje się bardzo miękki i nawet osobom, które za nim nie przepadają przestaje przeszkadzać! Jeśli lubicie pieczarki spokojnie możecie dodać ich więcej, a mięsne klopsiki ucieszą nie jednego faceta, mimo że zupa to nie obiad;)!

Składniki:

  • 1 por
  • 500g pieczarek
  • 2l wody
  • 1 mała cebula
  • 500g mięsa wołowego
  • 1 serek śmietankowy (trójkącik)
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz

Cebulę drobno siekamy, por również, podsmażamy wszystko na maśle do momentu aż cebula i por zmiękną. Mięso wołowe mielimy, doprawiamy solą i pieprzem, następnie formujemy z niego małe klopsiki, które podsmażamy na patelni na rumiano. Do garnka z wodą wrzucamy por i cebulę, gotujemy wszystko ok. 15-20 minut. Pieczarki obieramy, kroimy w plastry i podsmażamy na patelni, na której wcześniej dusiliśmy warzywa. Gdy mięsne kuleczki są podsmażone dodajemy je do gotującej się wody, dorzucamy także pieczarki. Gotujemy ok. 20 minut. Serek śmietankowy mieszamy z 150ml wody (najlepiej ciepła, żeby serek się rozpuścił). Wlewamy go do garnka, gotujemy jeszcze ok 10 minut. Na końcu ewentualnie możemy doprawić do smaku.

zupa porowa-2

Przeczytaj również

8 komentarzy

  • Reply Inspirowane Smakiem 17 lutego 2014 at 05:01

    Ojjj wygląda pysznie! Ja pora uwielbiam, więc pewnie wrzuciłabym do zupy minimum 2 lub 3, ale te klopsiki to dodatkowo świetny pomysł 🙂

  • Reply Asia Bukowska 17 lutego 2014 at 13:22

    u mnie w domu faworytka (zupa). Tylko bez pieczarek. 😉

  • Reply Karolina Piech 17 lutego 2014 at 17:19

    moja ulubiona

  • Reply ola 19 lutego 2014 at 18:33

    1 mały trójkącik serka na 2l wody? czy to nie za mało?

    • Reply pees 19 lutego 2014 at 19:05

      oczywiście można dać więcej, ja chciałam tylko uzyskać lepszy kolor i odrobinę smaku:) jeśli natomiast lubisz bardzo kremowe zupy możesz dać duży serek śmietankowy, nie trójkącik 🙂

  • Reply Małgorzata Kowalczyk 20 lutego 2014 at 17:52

    u nas dzisiaj kalafiorowa… tez pychotka
    a co do kołpaków… no… eee… po zimnie to chyba do wymiany ale zupełnie ma sie to nijak do Twoich talerzy…
    może to po prostu tylko jakiś fanatyk motoryzacji i lubi na słono (po zimie)
    :o))

  • Reply Justyna 22 września 2014 at 07:24

    ”…mimo że zupa to nie obiad;)!” 😀 Skad ja to znam, kiedy pierwszy raz zrobilam te zupe, moj narzeczny przyszedl z pracy i mowi – co dzis tylko zupa? zupa to nie obiad heeh ale kiedy sprobowalm jej to zaraz zmienil zdanie 🙂

  • Zostaw komentarz