Obiady

Zupa szczawiowa

1 maja 2012

Za nic w świecie nie chciałam dać tego zdjęcia,
ponieważ słońce tak świeciło, że z każdej strony powstawał zdjęć,
K. jednak, swoim architektonicznym wzrokiem, powiedział,
że cienie są ładne, bo są intensywne.
To zostawiłam:)

Jak Wasza majówka?

Ja siedzę u siebie w domku, łapię trochę słońca
i tęsknię za kuchnią, ale w taką pogodę nie chcę stać przy garach!

Dziś prezentuję Wam zupę szczawiową, 
która jest genialna po dodaniu tajemniczego składnika, którym jest…
RABARBAR!:)

Wypróbujcie koniecznie!

Składniki:

  • 1 litr bulionu warzywnego (może być drobiowy)
  • 1 pęczek szczawiu 200g,
  • 1 łodyga rabarbaru (podsmażona na patelni z 2 łyżkami wody, aby była miękka i puściła sok)
  • 2 łyżki śmietany 12% bądź jogurtu naturalnego
  • 2 jajka ugotowane na twardo

Szczaw sparzamy, siekamy drobno i dodajemy do gotującego się bulionu. Rabarbar wrzucamy na patelnię i podgotowujemy na 2 łyżkach wody, dodajemy go do gotującej się zupy.
Po 20 minutach gotowania zabielamy śmietaną bądź jogurtem naturalnym.
Zupę szczawiową podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.

 Odważycie się na dodatek rabarbaru do zupy szczawiowej?:)

Przeczytaj również

3 komentarze

  • Reply pleasureofcooking 2 maja 2012 at 06:57

    Nigdy nie pomyślałabym nawet, że do zupy szczawiowej można dodać rabarbar, ale wszystkie składniki można łączyć i chociaż w niektórych przypadkach wydaje się to dziwne, takie wymyślone dania są na prawdę przepyszne.

  • Reply Dusia 2 maja 2012 at 08:44

    Oryginalnie! 🙂 A cienie dodają uroku pamiętaj 😉

  • Reply wilczyca-Aga 2 maja 2012 at 08:51

    baaardzo mi się podoba ten pomysł! zdjęcia bardzo efektowne. Pozdrawiam

  • Zostaw komentarz