Nie będę Was długo zachęcać,
wiecie dobrze, że czasami raczę siebie (i Was) słodkościami
dietetycznymi, baaardzo light.
Tym razem prezentuję Wam tartę z masą sernikową, którą podałam na zimno.
Obok widzicie dekorację z roztopionej czekolady, która dodała kaloryczności,
ale także ‘tego czegoś’ 🙂
Gdybym miała świeże maliny na pewno nie byłoby miejsca na czekoladę!
Osobiście uważam, że masa
jest pyszna!
Ze spodem trochę przesadziłam- był za gruby,
boki powinny być cieńsze.
Składniki na spód:
- 250g twarogu chudego ( u mnie półtłusty)
- 2 jajka
- 6 łyżek płatków owsianych (z powodzeniem możemy dać otręby)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- opcjonalnie: cukier waniliowy bądź wanilinowy – 1 łyżka
Wszystkie składniki mieszamy razem (ja miksowałam).
Formę do tarty wykładamy papierem do pieczenia, ja popryskałam ją także tłuszczem w spray’u.
Pieczemy do zrumienienia w 180 stopniach, ok. 20-30 minut ( po 10 minutach przykryjmy tartę folią, aby boki się nie spiekły- jak u mnie).
Składniki na masę serową:
- 300g twarogu chudego (u mnie półtłusty)
- 3 jajka
- 350g jogurtu light ( u mnie malinowy)
- 1 budyń waniliowy (albo 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej)
- 2 łyżki cukru waniliowego
- opcjonalnie: świeże owoce na wierzch bądź roztopiona czekolada
Twaróg, jogurt jajka i budyń miksujemy razem. Wylewamy na podpieczony spód, pieczemy 20-30 minut w 180 stopniach, aż wierzch się zetnie i będzie ‘giętki?’ 🙂
Uwaga: Jak wspominałam w lodówce mam 1/3 masy serowej oraz 1/3 masy na spód, także proporcje są na duuużą blaszkę albo na dwie:)
19 komentarzy
i nawet CI na diecie będą mieli pyszną, słodka majówkę ;]
bardzo fajny wypiek. podoba mi się ta lekka masa ;]
lubię taką masę serową light.
Bo lajtowe wcale nie musi znaczyc, ze niesmaczne 🙂
Skoro w maju na duchu lżej, to i czemu nie na talerzu? Tym bardziej, że tak ciepło, więc zaraz trzeba będzie brzuszek odsłaniać 😉
Naprawdę smakowity deser. Muszę w końcu zrobić tartę 🙂
Nie wierzę, że można i na dietetycznie 🙂 Jesteś niesamowita:)
Świetny pomysł! Na majówkę i na każdy codzień 😀
Oj wygląda fantastycznie. A do tego dietetycznie. Cudownie! 🙂
Dietetyczna tarta sernikowa, świetny pomysł 🙂
Pyszna lekka majówka!
O na taką dietę mogłabym przejść:)
It looks great. Love your choc design.
Bardzo fajna tarta, chętnie bym się skusiła:)
Wygląda cudownie i pewnie smakuje latem
Takie light to można wcinać 🙂
No to ciasto zrobię z połowy porcji, a nadzienie mogę zjeść nawet samo w postaci muffinkowych serniczków. 🙂
bardzo ciekawy przepis! sama też często korzystam z przepisów light 🙂
Właśnie zrobiłam! Dałam truskawkowy jogurt i na wierzchu zrobiłam wzorki z musu truskawkowego. Pychota!!!
a czy ten budyń trzeba najpierw ugotować? czy trzeba wsypać proszek tylko????????
chodzi o proszek- dlatego możesz go zastąpić skrobią:)