Kuchnia polska, Słodkości

Rogaliki z twarogiem i owocami

9 sierpnia 2019

Rogaliki z twarogiem i owocami – prosty, trzy składnikowy przepis na pyszne, mięciutkie i kruche rogaliki. Do ich przygotowania możecie użyć również np. margaryny, a twaróg z wiaderka zamienić na ten klasyczny. Ten przepis uda się każdemu! Pochodzi on z książki „Praktyczna kuchnia domowa” z 1937 roku i uwierzcie, że nie ma sobie równych.

Do tego przepisu szczególnie polecam twaróg wiaderkowy, który jest niesamowicie puszysty i gładki – dzięki temu ciasto nie ma żadnych twarogowych grudek i po upieczeniu jest sprężyste.

Nie przedłużam, bo wypiek warty jest grzechu 🙂

Przepis na 20 rogalików:

  • 200 g mąki pszennej + do podsypania stolnicy
  • 200 g masła
  • 200 g twarogu sernikowego MU! 4 % tłuszczu
  • dodatkowo: świeże owoce/dżem/cukier puder

Masło powinno mieć temperaturę pokojową tak, aby można je było bez problemu wyrobić. Najlepiej skorzystać z robota, który posiada hak do wyrabiania ciasta drożdżowego – bez problemu połączy wszystkie składniki, ale możecie też je zwyczajnie zagnieść ręcznie. Wszystkie składniki mieszamy razem, jak masa będzie jednolita to zawijamy ją w folię i schładzamy w lodówce ok. 2 godzin. Po tym czasie ciasto podsypujemy mąką, wałkujemy na cienki, okrągły placek i dzielimy na mniejsze części. Najłatwiej jest to zrobić krojąc okrąg na wzdłuż i wszerz i tę czynność powtórzyć 2-3 razy, zupełnie tak, jak dzielimy pizzę.

Na każdy trójkąt, w jego najszerszym miejscu, nakładamy ulubione owoce – u mnie plastry brzoskwiń oraz borówki amerykańskie. Ciasto zwijamy wzdłuż jego najmniejszego rogu, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia tak, aby mały róg znalazł się pod ciężarem nadzienia (dzięki temu rogalik nie rozwinie się w trakcie pieczenia). Ciasto wkładamy do rozgrzanego, do 180 stopni, piekarnika i pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach. Rogaliki z twarogiem i owocami powinny się zarumienić z wierzchu i od spodu. Podajemy lekko wystudzone z dużą ilością cukru pudru.

Przepis powstał we współpracy z Wart-Milk.

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz