Makaron z bobem, który Wam prezentuję jest szybką odpowiedzią na zadawane sobie codziennie pytanie “co na obiad?”:) Potrzebujecie tylko kilku składników, odrobiny chęci i np. resztki ugotowanego i inne zjedzonego poprzedniego dnia bobu. Obrałam go ze skórki, żeby danie wyglądało ładniej- w końcu jeść zaczynamy już oczami.
Nie pomijajcie boczku!:) Jeśli musicie to zastąpcie go szynką parmeńską. Jego smak podkręca całość sprawiając, że nikt nie może się mu oprzeć. Bób sprawia, że makaron nie jest nudny i poza super smakiem całość wygląda apetycznie.
A jak już przyrządzicie ten makaron lub inny przepis z bloga to koniecznie podzielcie się zdjęciem swojej potrawy klikając w przycisk Cook’d pod przepisem!:)
Cooklet ogłosił konkurs, w którym można wygrać same fantastyczne gadżety kulinarne!:) Wygrajmy, do boju!
Składniki:
- ok. 200g makaronu świderki
- 200g bobu
- 100g boczku (lub szynki parmeńskiej)
- 2 żółtka
- 100ml śmietanki 30%
- szczypiorek
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Jak gotować bób? Zajrzyjcie do poprzedniego postu!
Boczek drobno kroimy, podsmażamy tak długo aż wytopi się z niego tłuszcz i będzie chrupiący. Na patelnię dodajemy bób oraz masło. Podsmażamy wszystko. Żółtka mieszamy ze śmietanką, szczypior siekamy. Makaron odcedzamy zostawiając ok. 4 łyżek wody z jego gotowania, wszystko wrzucamy na patelnię z boczkiem i bobem, zalewamy śmietanką z żółtkami i mieszamy dokładnie, aby sos zgęstniał i oblepił cały makaron (ok. 3-5 minut podsmażania na patelni). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, posypujemy dużą ilością szczypiorku.
1 komentarz
Idealny na lekki, letni obiadek 🙂