Risotto z kurczakiem, które mam dla Was jest zainspirowane tym z książki “What Katie Ate”, wspominałam już Wam, że ta książka to kopalnia genialnych przepisów. W ten weekend znów postawiłam na ryż z dodatkami – dzięki takiemu rozplanowaniu posiłków, które dla Was przygotowuję mam co zabierać do pracy na obiad 🙂
Wydaje mi się, że kluczowym składnikiem, który idealnie podkreśla smak jest dobrej jakości oliwa. Polejcie risotto przed podaniem odrobiną, a naprawdę efekt Was zaskoczy. No i dużo pieprzu, polecam!
Składniki:
- 1 szklanka ryżu do risotto
- 1 pierś z kurczaka (ugotowana w bulinie)
- 3 dymki
- 100 ml białego wina
- ok 1,2 l bulionu
- szczypior
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka startego parmezanu (można dodać więcej, ale uważajcie, żeby parmezan nie zdominował smaku risotta)
- sól, pieprz
- do podania: oliwa
Dymki siekamy drobno, podsmażamy je na maśle, aż zmiękną i się zarumienią. Nastętpnie dodajemy ryż, podsmażamy go tak długo, aż stanie się przezroczysty, dolewamy wino, czekamy aż odparuje. Do ryżu dodajemy także bulion (po ok. 1/2 szklanki). Ciągle mieszając ryż, i uważając, aby nie był suchy, powtarzamy czynność do momentu, aż ryż wchłonie cały płyn i zmięknie, pod koniec gotowania dodajemy pokrojoną pierś z kurczaka oraz szczypiorek.
Mieszamy wszystko dokładnie, dodajemy parmezan, sól oraz pieprz. Podajemy z odrobiną oliwy i świeżo mielonym pieprzem.
Brak komentarzy