Domowe lody morelowe – smak lata, który towarzyszy mi od kilku tygodni. W zamyśle miałam zrobić mus morelowy, prosty deser, z bitą śmietaną i miodem. Jak wyszło? Tak o, że zmiksowałam wszystko, wlałam do foremek na lody i odczekałam jeden dzień 🙂
Lody na patyku, które Wam pokazuję są naprawdę smaczne. Ich konsystencja również jest dobra- nie ma w nich kryształków lodu. Są kruche, ale jednocześnie aksamitne. W smaku bardzo morelowe, lekko kwaśne.
Korzystajcie z przecen, które są w sklepach z akcesoriami do kuchni, takie foremki, które ja mam, kosztują ok. 7-10 zł! 🙂 Naprawdę opłaca się je kupić i przygotowywać w domu takie lody na patyku 🙂 Są niskokaloryczne, no i doskonale znamy ich skład!
Składniki na 4 porcje:
- 400 g moreli
- 1 mały jogurt naturalny
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżka miodu
Morele myjemy, kroimy w kostkę (nie zdejmowałam skórki). Wrzucamy do blendera z pozostałymi składnikami. Miksujemy. Wlewamy do foremek na lody. Mrozimy co najmniej kilka godzin.
Brak komentarzy