Sałatka z awokado i łososiem, a także owocami, jest świetna na majowe lunche w sam raz do pracy czy na uczelnię. Tak przygotowana sałatka z awokado zapewni Wam energię i uśmiech na kilka godzin. Ja ostatnio coraz śmielej łączę właśnie różne owoce w moich sałatkowych przepisach. Lubię, gdy oprócz szpinaku czy roszponki w sałatce znajdują się produkty, które uwielbiam, od razu z większym smakiem zjadam takie posiłki. Musi być smacznie i zdrowo, to oczywiste, ale ja zwracam ogromną uwagę na czas przygotowania sałatek. Z założenia stawiam na takie składniki, które w szybki i prosty sposób stworzą pełnowartościowy i smaczny posiłek. Taki, po którym nie będę od razu głodna, a awokado ma do siebie to, że mimo iż jest tłuste, ogromnie mi smakuje i zwracam na nie szczególną uwagę na diecie. Jeśli więc szukacie przepisu na sałatkę z owocami, trochę niebanalną, to dobrze trafiliście 🙂
Składniki na 2 porcje:
- garść roszponki
- garść świeżego szpinaku
- 50-100g wędzonego łososia
- winogrona
- borówki amerykańskie
- 1 awokado
- 6 suszonych pomidorów
- ser kozi/ew. ser typu feta
- sól, pieprz
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka octu balsamicznego (ja użyłam malinowego)
Roszponkę i szpinak myjemy, osuszamy. Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę, miąższ za pomocą łyżki wyjmujemy, kroimy. Suszone pomidory odsączamy z zalewy, kroimy. Oliwę mieszamy z octem balsamicznym, odrobiną soli i pieprzu. Wszystkie składniki mieszamy razem, dodajemy kawałki łososia, na wierzch kruszymy ser, dodajemy borówki i winogrona. Polewamy przygotowanym dressingiem.
2 komentarze
Pięknie się prezentuje z dodatkiem borówek 🙂 Ciekawe połączenie!
Tak, tak, wygląda cudownie, aż chce się jeść 🙂