Sernik z truskawkami i migdałami to smak tego miesiąca! Właśnie teraz truskawki można kupić już te najsłodsze, czerwone, wielgachne, które mają w sobie tyle smaku, że wystarczy ich kilka sztuk, żeby zaspokoić kubki smakowe ochotą na coś słodkiego. Dodatek płatków migdałów dodatkowo dodaje aromatu i chrupkości. Przepis na masę sernikową jest bardzo prosty w przygotowaniu, konsystencja jest zwarta, ale jednocześnie delikatna niczym masa budyniowa. Skosztujcie i przekonajcie się sami!
Składniki na kruchy spód:
- 2 łyżki drobnego cukru do wypieków
- 130 g mąki pszennej
- 20 g płatków migdałów/mąki migdałowej
- 100 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
- 1 żółtko
- 1 łyżka zimnej wody
Wszystkie składniki wyrabiamy między palcami, jak na kruszonkę, dodajemy zimną wodę i zagniatamy gładkie ciasto – można to też zrobić ucierając ciasto w mikserze/robocie. Z ciasta formujemy z niego kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie ciasto wałkujemy, wylepiamy nim dno foremki, pieczemy ok. 15-20 minut w 180 stopniach. Przed nałożeniem masy sernikowej na spód należy go przestudzić.
Składniki na sernik:
- 1 kg twarogu sernikowego
- 150 ml śmietanki 36% MU!
- 4 jajka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki płatków migdałów
- świeże truskawki
Jajka mieszamy z twarogiem – najlepiej krótko miksując tak, żeby nie napowietrzyć masy zbyt mocno. Dodajemy śmietankę, cukier, mąkę ziemniaczaną. Wszystkie składniki zmiksować, tylko przez chwilę i tylko do połączenia się składników. Zmiksowaną masę wylać na podpieczony wcześniej spód. Na wierzchu układamy połówki truskawek, posypujemy płatkami migdałów.
Sernik pieczemy w temperaturze 150ºC przez 1 godzinę 10 minut, lub dłużej, do momentu aż środek sernika będzie ścięty i sprężysty (możecie sprawdzić patyczkiem, delikatnie palcem sam wierzch). Schładzamy w lodówce najlepiej przez noc.
Brak komentarzy