Słodkości

Babeczki z owocami

9 września 2016

Babeczki z owocami leśnymi upiekłam w ostatni weekend – sama zjadłam raptem hmmm pół? 🙂 Nie, to nie dlatego, że mi nie smakowały. Wiecie dobrze, że unikam tego typu słodkości, deserów, potraw. Kiedy mogę to unikam dodatku cukru, są jednak czasem takie przepisy, w których aż żal coś zmienić. Tak samo było z tym klasycznym przepisem na pyszne babeczki z owocami leśnymi, które Wam prezentuję. Babeczki upieczone w ten sposób zachowują świeżość nawet 3 dni – oczywiście dobrze, gdybyście przechowywali je w chłodnym miejscu. Są niezwykle miękkie, puszyste, nie zapychają. Ja owoce dałam tylko na wierzch, bałam się, że ciasto z dodatkiem jeżyn może dobrze nie wyrosnąć –  myślę, że gdybyście użyli tylko malin sprawa byłaby dużo prostsza.

Jeśli macie ochotę to przed podaniem na wierzch babeczek dajcie po łyżce bitej śmietany i garść świeżych owoców. Będzie pysznie i jeszcze bardziej kolorowo!

babeczki-z-owocami-1-of-1-3

Składniki:

  • ok. 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • ok. 6 łyżek mąki (1-1.5 szklanki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • świeże owoce leśne: maliny, jeżyny – łącznie ok. 200-300g

Olej mieszamy z jajkami oraz mlekiem. Do masy dosypujemy wymieszane składniki suche ciągle masę mieszając. Formę na muffiny wykładamy papilotkami, łyżką nakładamy masę na babeczki (praktycznie całą foremkę), do każdej babeczki wciskamy świeże owoce. Babeczki pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach.

 

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz