Słodkości

Ciasto bananowe

15 stycznia 2015

ciasto bananowe (1 of 1)Bananowe ciasto, które Wam dziś pokazuję jest niezwykle smacznym wypiekiem. Wilgotne, ale nie zakalcowate. W sam raz słodkie i puszyste. Nawet trzeciego dnia jest miękkie, nie zasycha i wciąż przyjemnie się je konsumuje 🙂

Przepis podpatrzyłam w książce „Pysznie bez glutenu” autorstwa Grażyny Bober-Bruijn oraz Gosi Wieruszewskiej. Użyłam jednak mąki pszennej, nie gryczanej. Ciasto ładnie wyrasta, nie przywiera (nie użyłam ani papieru do pieczenia ni nie natłuściłam formy). Jeśli chcecie, aby było słodsze to zamiast czekolady gorzkiej użyjcie mlecznej lub nawet białej.

Składniki:

  • 2 duże banany
  • 3 jajka
  • 250g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 180g cukru
  • 120g masła
  • 6 kostek gorzkiej czekolady

Banany rozgniatamy, czekoladę kroimy w drobną kostkę. Masło rozpuszczamy z cukrem. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy ostygnięte masło i jajka. Mieszamy dokładnie, dodajemy banany oraz czekoladę. Masę przelewamy do tortownicy, pieczemy ok. 45 minut w 180 stopniach.

ciasto bananowe (1 of 1)-2

Przeczytaj również

2 komentarze

  • Reply gin 16 stycznia 2015 at 22:41

    Mniam, bananowe musiało być pyszne 🙂

  • Reply Sotralentz 5 lutego 2015 at 15:32

    Tyle rodzajów ciast Próbowałem a o bananowym jeszcze nawet nie słyszałem, musi być pyszne.

  • Zostaw komentarz