Uwielbiam crumble.To pyszny deser- z owocami i kruszonką. Banalnie proste, prawda?:)
Nadadzą się do niego wszystkie owoce i każdy rodzaj kruszonki.
Ja zazwyczaj robię taką z płatkami owsianymi, ryżowymi- żeby coś chrupało:)
Owoce? Maliny, czereśnie, wiśnie, truskawki, rabarbar- na co tylko macie ochotę!
Ja postawiłam na część owoców sezonowych, plus świetna para w postaci banana i czekolady to przepis na naprawdę pyszne crumble:)
—
Dziś, w związku z konkursem organizowanym przez cudowny Cooklet postanowiłam przygotować coś, co nie sprawi Wam trudności, a zarazem ucieszy Wasze kubki smakowe:)
O co chodzi?
Pod przepisem znajduje się przycisk “cook’d”, który należy kliknąć, żeby powiadomić organizatorów, że dany przepis się wypróbuje i weźmie udział w konkursie. Później należy tylko upiec crumble, zrobić fotki i już. Rozumiecie?:)
Konkurs trwa od 02.09 do 15.09.2013r.
Załoga Cooklet wybiera trzy zwycięskie blog- rozda ona Grand Prix, i dwie dodatkowe nagrody. Jeśli mój blog wygra, to spośród Was wybiorę osobę, która wygra (odpowiednio do mojej nagrody):
I Nagroda Grand Prix = 300 zł w formie bonu do sklepu www.fabrykaform.pl oraz zestaw książek kucharskich
II Nagroda Cooklet Prize = 150 zł w formie w formie bonu do sklepu www.fabrykaform.pl oraz jedną książkę z zestawu książek kucharskich (“Zielona Toskania”)
III Nagroda Cooklet Prize = 150 zł w formie w formie bonu do sklepu www,fabrykaform.pl oraz jedną książkę z zestawu książek kucharskich (“Zielona Toskania”)
Składniki na crumble (duża forma żaroodporna):
- 150g mąki pszennej
- 50g płatków ryżowych
- 70g płatków owsianych
- 150g masła
- 3 łyżki cukru
- dodatkowo: 2 banany, 5 gruszek, 5 śliwek, 50g gorzkiej czekolady
Z mąki pszennej, płatków ryżowych, owsianych oraz cukru zagniatamy kruszonkę. Ma ona mieć większe i mniejsze grudki. Gruszki obieramy i kroimy w plastry, banany również. Śliwki przepoławiamy, usuwamy pestki. Czekoladę siekamy drobno.
Na dno formy żaroodpornej układamy: banany, gruszki, śliwki oraz czekoladę, całość posypujemy kruszonką (obficie). Zapiekamy ok. 25 minut w 180 stopniach (aż kruszonka się zarumieni).
Podajemy jeszcze ciepłe z gałką lodów.
1 komentarz
płatki ryżowe? o! ich do crumble jeszcze nie dodawałam 🙂 zrobię, na pewno!