Słodkości

Crumble z owocami

5 września 2013

Uwielbiam crumble.To pyszny deser- z owocami i kruszonką. Banalnie proste, prawda?:)
Nadadzą się do niego wszystkie owoce i każdy rodzaj kruszonki.
Ja zazwyczaj robię taką z płatkami owsianymi, ryżowymi- żeby coś chrupało:)
Owoce? Maliny, czereśnie, wiśnie, truskawki, rabarbar- na co tylko macie ochotę!

Ja postawiłam na część owoców sezonowych, plus świetna para w postaci banana i czekolady to przepis na naprawdę pyszne crumble:)


Dziś, w związku z konkursem organizowanym przez cudowny Cooklet postanowiłam przygotować coś, co nie sprawi Wam trudności, a zarazem ucieszy Wasze kubki smakowe:)

O co chodzi?

Pod przepisem znajduje się przycisk “cook’d”, który należy kliknąć, żeby powiadomić organizatorów, że dany przepis się wypróbuje i weźmie udział w konkursie. Później należy tylko upiec crumble, zrobić fotki i już. Rozumiecie?:)

Konkurs trwa od 02.09 do 15.09.2013r.

Załoga Cooklet wybiera trzy zwycięskie blog- rozda ona Grand Prix, i dwie dodatkowe nagrody. Jeśli mój blog wygra, to spośród Was wybiorę osobę, która wygra (odpowiednio do mojej nagrody):


I Nagroda Grand Prix = 300 zł w formie bonu do sklepu www.fabrykaform.pl oraz zestaw książek kucharskich

II Nagroda Cooklet Prize = 150 zł w formie  w formie bonu do sklepu www.fabrykaform.pl oraz  jedną książkę z zestawu książek kucharskich (“Zielona Toskania”)

III Nagroda Cooklet Prize = 150 zł w formie  w formie bonu do sklepu www,fabrykaform.pl oraz jedną książkę z zestawu książek kucharskich (“Zielona Toskania”)

Składniki na crumble (duża forma żaroodporna):

  • 150g mąki pszennej
  • 50g płatków ryżowych
  • 70g płatków owsianych
  • 150g masła
  • 3 łyżki cukru
  • dodatkowo: 2 banany, 5 gruszek, 5 śliwek, 50g gorzkiej czekolady

Z mąki pszennej, płatków ryżowych, owsianych oraz cukru zagniatamy kruszonkę. Ma ona mieć większe i mniejsze grudki. Gruszki obieramy i kroimy w plastry, banany również. Śliwki przepoławiamy, usuwamy pestki. Czekoladę siekamy drobno.

Na dno formy żaroodpornej układamy: banany, gruszki, śliwki oraz czekoladę, całość posypujemy kruszonką (obficie). Zapiekamy ok. 25 minut w 180 stopniach (aż kruszonka się zarumieni).

Podajemy jeszcze ciepłe z gałką lodów.

Przeczytaj również

1 komentarz

  • Reply magda 5 września 2013 at 18:32

    płatki ryżowe? o! ich do crumble jeszcze nie dodawałam 🙂 zrobię, na pewno!

  • Zostaw komentarz