Słodkości

Dyniowe ciasto drożdżowe z rodzynkami

16 października 2019

Dyniowe ciasto drożdżowe z rodzynkami o kolorze pięknej, złotej jesieni, pachnące cynamonem odmieni Wasz ponury nastrój i zadba o uśmiech (i najedzone brzuszki!). Babka drożdżowa z dynią, którą przygotowałam jest bardzo prosta w przygotowaniu – piecze się ją dobrze, ciasto nie opada, jest wilgotne i puszyste. Dodatek rodzynek i suszonego ananasa urozmaica smak i wygląd ciasta dyniowego.

Jeśli chodzi o wypieki drożdżowe to najlepiej będzie, jeśli żadnego z etapów przygotowania ciasta nie pominiecie – dzięki temu możecie mieć pewność, że ciasto drożdżowe nie opadnie, nie popęka i będzie puszyste.

Jeśli macie ochotę do ciasta możecie dodać też żurawinę, suszone śliwki czy kawałki gorzkiej czekolady. Jeśli wolicie klasyczny, kwaśny lukier, to też możecie taki przygotować. Mój jest nieco bardziej wytrawny, kawowy.

Przepis powstał we współpracy z Wart-Milk.

Składniki na dyniowe ciasto drożdżowe z rodzynkami:

  • 14 g suchych drożdży (ew. 30g świeżych)
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 duże jajka
  • szczypta soli
  • 50 g osełki sieradzkiej MU! 
  • 4 łyżki rodzynek
  • 4 łyżki suszonego ananasa
  • 150 g pieczonej/ugotowanej, miękkiej dyni

W kubku z mlekiem rozpuszczamy łyżeczkę cukru, mąki pszennej i drożdży – po dobrym wymieszaniu wszystko powinno się mocno spienić i wyrosnąć w kubku. Na małym ogniu rozpuszczamy masło z pozostałą ilością cukru. Mąkę mieszamy z solą, dodajemy do niej cukier z masłem, jajka oraz zmiksowaną dynię i rozczyn drożdżowy. Całość dokładnie mieszamy, dodajemy również rodzynki i suszonego ananasa. Ciasto drożdżowe z dynią i rodzynkami odstawiamy do podwojenia objętości na ok. godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto przelewamy do natłuszczonej formy, zostawiamy na kolejne 20-30 minut, aż podrośnie i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Drożdżowe ciasto z dynią pieczemy ok. 45 minut – sprawdźcie patyczkiem czy na pewno jest już w środku upieczone – jeśli na patyczku zostanie wilgotne ciasto to zmniejszamy temp. do 150 stopni i na 5-7 minut włączamy termoobieg. Ciasto powinno ostygnąć w piekarniku i gdy będzie już w temp. pokojowej łatwo odejdzie od formy. Przed podaniem drożdżową babkę z dynią lukrujemy (u mnie cukier puder, kawa rozpuszczalna i cynamon zalany odrobiną wody).

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz