Słodkości, Święta

Wieniec bezowy na Boże Narodzenie

28 listopada 2019

Wieniec bezowy na Boże Narodzenie to deser, który musi się pojawić na Waszych stołach! Chrupiąca z wierzchu i lekko ciągnąca w środku – z dodatkiem kremu waniliowego, który stworzycie na bazie mleka, a nie tłustej śmietany. W chwilach, kiedy zależy nam na ograniczeniu kalorii czy tłuszczu w święta takie przepisy są na wagę złota!

Zapiszcie sobie ten przepis i wypróbujcie przy najbliższej okazji. Polecam Wam też zrobić podwójną porcję, bo wieniec bezowy znika w mgnieniu oka! Przepisy na Boże Narodzenie przeważnie są bardzo słodkie, bardzo tłuste i bardzo smaczne, tutaj skupiamy się na pięknym bezowym deserze, który możemy jeść bez większych zmartwień. Specjalnie dla Was spisałam dokładnie wszystko i obliczyłam kalorie tego świątecznego deseru z bezy.

Kalorie bezy: 641 na całą porcję

Kalorie kremu waniliowego: 712 na całą porcję

Składniki na bezę:

  • 220 g białek
  • 300 g cukru pudru
  • 16 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu

Białka ubijamy na wysokich obrotach, dosyć długo, gdy już zaczną się pienić dodajemy do nich po łyżce cukru pudru i nadal ubijamy. Beza powinna być ubijana na bardzo wysokich obrotach dosyć długo – ok. 10-15 minut. Gdy dodamy do białej całą porcję cukru na sam koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz ocet. Tak przygotowaną, sztywną bezę nakładamy za pomocą rękawa cukierniczego na narysowany wcześniej na papierze do pieczenia okrąg. Wzdłuż okręgu rękawem wyciskamy okręgi – dobierzcie ulubioną końcówkę rękawa. Okręgi mają być obok siebie, dosyć blisko tak, aby stworzyły wieniec. Wieniec bezowy wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C i pieczemy około 10 minut, po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 120 stopni i pieczemy kolejne 90 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy bezę do ostygnięcia.

Składniki na krem waniliowy do bezy:

  • 50 g cukru
  • 60 g żółtka jaj
  • 35 g mąki ziemniaczanej
  • 250 ml mleka MU!
  • pół laski wanilii

Przygotowanie kremu zaczynamy od zagotowania połowy porcji mleka z cukrem, dodajemy też przeciętą laskę wanilii. W kubku mieszamy razem drugą część mleka i mąkę ziemniaczaną, dodajemy do nich żółtka jaj i całość mieszamy tak, aby wszystko się połączyło. Do gorącego mleka na małym ogniu dolewamy masę mleczno-jajeczną, cały czas mieszając tak, aby nie powstały grudki. Masę mieszamy ciągle ją podgrzewając aż zgęstnieje. Tak przygotowany krem studzimy.

Na przygotowaną na paterze bezę wykładamy ostudzony krem waniliowy (najlepiej użyć rękawa cukierniczego), bezę dekorujemy dżemem malinowym, świeżym owocem granatu i gałązkami rozmarynu. Podajemy schłodzone, przechowujemy w lodówce do 3 dni.

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz