Słodkości

Grejpfrutowa tarta

23 grudnia 2011



Jeśli pierniki, ciasteczka, lukrowanie za Wami, mam propozycję innego wypieku!
Pamiętacie tartę z lemon curd? O tutaj.
W przeciwieństwie do wszystkich, robiłam kandyzowaną skórkę nie pomarańczową, nie cytrynową, a grejpfrutową właśnie.
I cóż miałam robić z 6 pięknymi owocami?
A no wymyśliłam tartę, która zamiast lemon curd ma właśnie grapefruit curd;)
Wyszło przepysznie!
Zjedliśmy z K. do filmu ponad połowę. 
Robiłam ją po 22 więc zdjęcia nie są dobre…
Szczerze- jeśli macie ochotę na coś bardzo owocowego, co ślicznie wygląda i jeszcze lepiej smakuje- zróbcie ją koniecznie.

Kochani, 
życzę Nam wszystkim zdrowia, dużo radości, wytrwałości, mało powodów do smutku. 
Oby te święta były dla wszystkich ciepłe i rodzinne!:)

Przepis na krem autorski

Składniki na kruchy spód:

  •  250g mąki (pszennej, kukurydzianej bądź jakiejkolwiek innej)
  • 125g zimnego masła
  •  2 żółtka
  •  1 łyżka cukru pudru
Wszystkie składniki mieszamy w misce i zagniatamy, aż masło pod wpływem wyrabiania ciasta i ciepła naszych dłoni zacznie się rozpuszczać i wiązać resztę składników.
Ciasto formujemy w kulę i wkładamy do lodówki na pół godziny (może być zawinięte w folię spożywczą).
Po upływie tego czasu natłuszczamy formę (jako że dostałam wspaniały tłuszcz w sprayu od AleDobre.pl, nie musiałam się męczyć z papierkiem po maśle i pominęłam krok posypywania formy mąką)
Nagrzewamy piekarnik do 180stopni, tartę nakłuwamy widelcem i przykrywamy folią aluminiową, pieczemy ok.20min, następnie zdejmujemy folię i podpiekamy na złoto-brązowy kolor (ok. 10min.).
 
Grapefruit curd:
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • świeżo wyciśnięty sok grejpfrutowy- 250ml (wraz z kawałkami miąższu)
  •  1 łyżka oliwy
  • 250g cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Wszystkie składniki umieszczamy w garnuszku, pomijając oliwę, zagotowujemy i cały czas mieszamy. Po upływie 3minut dodajemy oliwę i nadal mieszamy.
Po zdjęciu z ognia, jeśli powstały grudki, trzeba krem zmiksować bądź przetrzeć przez sitko.

Tak powstałą masę wylewamy na ostygnięty spód i zapiekamy w piekarniku przez 10min.

 
Uwaga: Ja dekorowałam plastrami grejpfruta, ale trzeba tutaj uważać. Puszcza niesamowicie dużo soku, i miałam kłopoty z ukrojeniem równego kawałka. Jak widać na zdjęciach krem się rozpływa.
Myślę, że zasypanie wcześniej  plastrów owoców cukrem uchroniłoby nas przed podmoczeniem tarty.
 
Brzegi talerza polałam sokiem z grejpfruta i dekorowałam miąższem. K. się nie podoba, a ja myślę, że może być;)
 
 
Co do wcześniej wspomnianego spray’u, to zawsze chciałam mieć dokładnie ten, marki Wilton, klik, ale usuwałam go z koszyka zakupowego, na poczet barwnika czy lukru plastycznego. A teraz mam, mój własny tłuszcz w spray’u! Jestem taka zadowolona, nie muszę posypywać formy bułką tartą, smarować masłem i posypywać mąką! Mam tylko nadzieję, że starczy mi na dłuugi czas. Polecam!



Przeczytaj również

13 komentarzy

  • Reply Amy 23 grudnia 2011 at 08:47

    Grejpfrutowa? To musi dopiero smakować:). Tarty jeszcze nie piekłam, może spróbuję po świętach:)

  • Reply dream-about-muffins 23 grudnia 2011 at 09:14

    Ciekawa, ciekawa. A to nie wszystkie przepisy na blogu powinny być autorskie?
    Hm.. taki krem, to nawet nie tylko do tarty 🙂
    pozdrawiam

  • Reply noresay 23 grudnia 2011 at 10:27

    Ciekawie, takiej tarty nie jadłam. 🙂 Na pewno genialnie prezentowałaby się na świątecznym stole.

  • Reply Dusia 23 grudnia 2011 at 10:56

    o jaka ciekawa 🙂

  • Reply Dominika 23 grudnia 2011 at 13:14

    jesteś mistrzem świata :—-D to musi być coś wspaniałego 🙂

  • Reply klliisiaa 23 grudnia 2011 at 15:22

    mniaam, muszę koniecznie zrobić! 🙂

  • Reply pees 23 grudnia 2011 at 16:21

    Dream: Weroniko, przepisy które podpatruję u innych zwyklę linkuję do orginałów. Nie wszystkie rzeczy na blogu są moim pomysłem, a niektóre zmieniłam w małym stopniu i nie mogę tego nazwać własnym dziełem.

    Dominika- ajjj aż umieram z zachwytu Twoim komentarzem!:)

    Dziękuję!:)

  • Reply Lovelykate 23 grudnia 2011 at 21:21

    Wygląda fantastycznie, a do tego uwielbiam grapefruity 🙂

    Wesołych Świąt 🙂
    http://www.amatorskiegotowanie.blogspot.com

  • Reply Kaś 23 grudnia 2011 at 22:13

    wygląda bosko, i tak soczyście 🙂
    Wesołych Świąt życzę!

  • Reply ŁAKOMCZUCHY 23 grudnia 2011 at 22:58

    mmmm! smakowicie! i grejfrut .. coś dla mnie! 🙂

    Wesołych, wesołych :))

  • Reply wilczyca-Aga 23 grudnia 2011 at 23:31

    ech…ale smakowicie to pokazałaś! wesołych świąt!!!

  • Reply mania179 24 grudnia 2011 at 13:58

    Wesołych Świąt :*

  • Reply Paulina 15 stycznia 2012 at 15:19

    Właśnie kombinowałam z jakich cytrusów zrobię następny 😀 pewnie był pyszny :)) Gdyby nie to ze mi sie nie chce i leze pod ciepłą kołderką to juz polecialabym do sklepu po grejpfruty 😛

  • Zostaw komentarz