Kasza pęczak z botwinką. Lekki posiłek na wiosenny dzień, aromatyczny i pełnowartościowy. Mam nadzieję, że tak jak ja lubicie kaszę i często się nią zajadacie. Dzisiejsza propozycja podania kaszy jest naprawdę bardzo smaczna. Spodoba się osobom na diecie i tym, którzy unikają mięsa czy tłustych posiłków.
Specjalnie nie używam tu słów typu kaszotto czy pęczotto, bo bardzo mi się one nie podobają. Uważam, że takie określenia odbierają apetyt na danie z kaszą w roli głównej, a nie o to przecież chodzi:) Tak więc dla mnie to po prostu kasza pęczak z botwinką:)
Inspiracja: KLIK
Składniki:
- 2 szklanki kaszy pęczak
- 2 pęczki botwinki
- 1 duża cebula
- sól, pieprz
- 2-3 szklanki bulionu warzywnego
- kieliszek białego wina
- 2 łyżki masła
- ewentualnie: sos sojowy
Botwinkę płuczemy, kroimy w kostkę (wraz z liśćmi). Cebulę drobno siekamy, szklimy na maśle, dodajemy opłukaną kaszę i podsmażamy wszystko kilka minut. Następnie na patelnię wlewamy wino i gotujemy aż alkohol odparuje, dolewamy wywar. Gdy kasza pęczak zacznie mięknąć dodajemy pokrojone małe buraczki i mieszamy co jakiś czas. Gdy cały wywar zostanie wchłonięty przez kaszę możemy ewentualnie dodać jeszcze trochę, aby kasza odpowiednio zmiękła. Gdy danie jest gotowe do podania dodajemy pocięte liście botwinki, sól oraz pieprz, możecie ewentualnie dodać sosu sojowego, który podkreśli smak dania. Kaszę pęczak z botwinką podajemy na ciepło, wierzch możemy posypać startym parmezanem,
1 komentarz
Wygląda pysznie!