Święta

Kompot z suszu (kompot wigilijny)

23 grudnia 2017

Kompot z suszu (kompot wigilijny) to napój, który w święta i w Nowy Rok w moim domu pojawia się od kiedy pamiętam. Zapach, który unosi się w domu na dzień przed Wigilią, Babcia ganiąca Dziadka za podpijanie z chochli, prosto z wielkiego garnka – to wszystko składa się na moje wspomnienie smaku kompotu z suszu. Jego przygotowanie jest bardzo proste – wystarczy, że kupicie odpowiednie suszonki. Na jeden litr kompotu potrzebujecie ok. 200 g owoców – u mnie w domu przeważnie kompotu wigilijnego robi się ok. 4-5 litrów. I na Nowy Rok Babcia robi powtórkę, serio!

Uważajcie na ilość wędzonych owoców – najlepiej, żeby były suszone, nie wędzone – wędzone owoce mogą zepsuć smak.

Składniki na kompot z suszu (4 litry):

  • 1 kilogram owoców suszonych (gruszki, jabłka, figi, śliwek)
  • 4 litry wody
  • 1 cytryna
  • 4 łyżki miodu
  • kilka gwiazdek anyży
  • 1 laska cynamonu

 

Suszone owoce zalewamy wodą, dodajemy cynamon i anyż. Namaczamy ok. 30 minut. Następnie wigilijny kompot gotujemy  na wolnym ogniu, dodajemy miód. Po ok. 20 minut gotowania owoce powinny być miękkie. Cytrynę kroimy na pół, wrzucamy na kilka minut do kompotu (wyciągamy po ok. 3 minutach, żeby kompot nie nabrał goryczy). Zdejmujemy z ognia, studzimy.  Kompot z suszu powinien być gotowy po ok. 2-3 godzinach studzenia – przed podaniem możecie go nieco rozrzedzić – spróbujcie też czy jest odpowiednio słodki.

 

 

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz