Obiady

Kurczak w sosie curry

6 stycznia 2016

kurczak w żółtym curry2Kurczak w sosie curry to moja kolejna propozycja na wykorzystanie żółtej pasty curry, którą jakiś czas temu nabyłam. Sos curry zachwyci Was swoim egzotycznym smakiem. Kurczak tak przygotowany jest niezwykle aromatyczny, miękki. Do dania świetnie pasuje żółta papryka, której jestem fanką. Sos curry możecie podać z ryżem, makaronem lub bagietką.
Przygotowałam kiedyś krewetki w żółtym sosie curry, na który przepis znajdziecie na blogu

Składniki na sos curry:

  • 0.5 l mleka
  • 2 łyżeczki żółtej pasty curry
  • 2cm świeżego imbiru
  • 1 żółta papryka
  • 2 dymki/1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki posiekanej papryczki chili
  • 4 ziarna kolendry (rozdrobnione)
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • oliwa
  • sok z cytryny
  • ew. kolendra
  • pierś z kurczaka

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, paprykę kroimy w paseczki, pozbywamy się nasion, razem z kurczakiem podsmażamy na patelni. Zdejmujemy z ognia. Imbir kroimy w drobną kostkę, ziarna kolendry wraz z papryczką, czosnkiem i szalotką podsmażamy na oliwie. Następnie dodajemy przyprawę curry oraz pastę curry, zalewamy wszystko mlekiem. Gotujemy 10 minut, do sosu curry dodajemy kurczaka. Dusimy wszystko ok. 5 minut, dodajemy sok z cytryny oraz jogurt naturalny. Podajemy z makaronem lub ryżem.

kurczak w curry

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz