Słodkości

Lody czekoladowe – przepis

6 sierpnia 2012

Lody czekoladowe.
Można je uwielbiać i można ich nie znosić.
Zgadnijcie do której grupy należę ja?:)

Prosty przepis (inspiracja KLIK), 
na pewno sobie z nim poradzicie.
Kto nie ma maszynki- nic straconego!:)

Składniki:

  • 250 kremówki
  • 350 ml mleka
  • 4 żółtka
  • 70 g cukru
  • 150 g dobrej jakości gorzkiej czekolady
  • 60 g dobrej jakości mlecznej czekolady
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • dodatkowo 50g czekolady gorzkiej

Kremówkę podgrzewamy z mlekiem i cukrem do rozpuszczenia się cukru. Żółtka ubijamy, wlewamy do masy i mieszamy na wolnym ogniu do czasu, aż całość zacznie się robić kremowa (konsystencja kisielu). Po odstawieniu łamiemy do masy czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści. Pozostałą czekoladę siekamy drobno i dorzucamy do masy, gdy ta już przestygnie- tak, aby się ona nie zdążyła rozpuścić.
Lody przelewamy do maszyny do lodów i postępujemy tak, jak każe nam instrukcja obsługi.

U mnie: zamrożona wcześniej maszyna miesza lody przez 30minut, następnie wstawiam pojemnik do zamrażarki na 4 godziny i po tym czasie znów mieszam przez 30minut. Powtarzam ten krok 2-3 razy.

Gdy nie posiadamy maszyny do lodów należy wyjmować pojemnik z lodami co parę godzin i mieszać mikserem bądź blenderem, aby usunąć powstające kryształki lodu.


W pucharku prezentują się równie dobrze, jak w wafelku:)
 

Przeczytaj również

4 komentarze

  • Reply Inka 7 sierpnia 2012 at 05:42

    Pysznie te lody wyglądają, ale wymagają sporo pracy … 🙂 Pozdrawiam 🙂

  • Reply Panna Malwinna 7 sierpnia 2012 at 06:53

    Ale kusisz! Obłędnie wyglądają;)

  • Reply Dusia 7 sierpnia 2012 at 08:37

    oblizuje się:D

  • Reply Agnieszka Kwiecień 2 grudnia 2012 at 19:55

    wypróbowałam;) są wspaniałe!! Polecam ;))

  • Zostaw komentarz