Można powiedzieć, że zaczyna się złota jesień, dziś na niebie piękne słońce i żadnej chmurki wokół. Mam nadzieję, że nacieszymy się takimi dniami bez deszczu i wiatru:)
Mam dla Was pomysł na makaron. Makaron z łososiem wędzonym w formie zapiekanki makaronowej. To pyszna i prosta propozycja na obiad czy kolację. My zajadaliśmy się ze smakiem i nie mogę się doczekać, aż to danie powtórzę. Dodatek rukoli nadaje temu daniu charakteru. Inspiracją był dla mnie przepis ze strony: kwestiasmaku.pl
Składniki:
- 350g makaronu muszelki
- 150g łososia wędzonego
- 100g rukoli
- 1/2 szklanki śmietanki 36%
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- pieprz, sól
Makaron gotujemy al dente, odcedzamy go. Przygotowujemy żaroodporne naczynie oraz pozostałe składniki. Rukolę myjemy i osuszamy. Śmietankę kremówkę doprawiamy solą i pieprzem.
Formę wykładamy częścią makaronu, na wierzchu kładziemy rukolę- przyprawiamy pieprzem i solą.
Na rukoli układamy cząstki łososia wędzonego.
Na łososia nakładamy warstwę makaronu, polewamy całość śmietanką i posypujemy parmezanem.
Zapiekankę makaronową pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach.
4 komentarze
znam ten przepis z kwestii smaku,jest fantastyczny i wielokrotnie do niego wracam. uwielbiam rukolę!
tak, właśnie ja poznałam go na kwestii smaku i tak też zaznaczyłam w tekście:) cudowny jest!
Genialne połączenie smaków!
Nooo też tak uważam!:)