Obiady

Naleśniki dietetyczne

19 kwietnia 2016

Naleśniki dietetyczne – a w zasadzie naleśnik to jedno z moich ulubionych śniadań, które mogę zjadać kilka razy w tygodniu. Przygotowany z twarożkiem czy warzywami stanowi dla mnie pełnowartościowy posiłek. Tak przygotowany placek możecie spożyć przed treningiem – jest bardzo lekki, brak w nim mąki pszennej, jest odrobina mąki orzechowej i otręby żytnie. Jeśli chcecie takiego naleśnika możecie „nadziać” kurczakiem lub filetem z indyka – każdy sposób na wzbogacenie jego „wnętrza” jest dobry 🙂

Składniki:

  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki orzechowej/migdałowej)
  • 2 łyżki otrąb żytnich
  • 1 łyżka mleka (bez laktozy/migdałowego)
  • twaróg
  • rzodkiewki
  • roszponka
  • pomidorki koktajlowe
  • awokado
  • sól, pieprz

Jajko mieszamy z mlekiem, dosypujemy mąki oraz otrąb. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy na patelni (najlepiej bez tłuszczu lub na odrobinie oleju kokosowego) na rumiano. Twaróg mieszamy z solą, pieprzem, posiekanymi rzodkiewkami – możecie dodać trochę mleka lub jogurtu naturalnego, żeby twarożek nie był zbyt suchy. Naleśnika smarujemy twarożkiem, dodajemy roszponkę, układamy połówki pomidorków oraz kawałki awokado.

Podajemy na zimno, możemy też zabrać naleśniki dietetyczne do pracy czy na uczelnię!

naleśnik dietetyczny (1 of 1)-2

Przeczytaj również

2 komentarze

  • Reply Dziurawy Kocioł 19 kwietnia 2016 at 12:11

    Dzisiaj taki jadłam! Danie z serii tych, które każdy powinien skosztować chociaż raz. Klasyk 🙂

    • Reply pees 10 maja 2016 at 09:01

      Też jestem tego zdania!:)

    Zostaw komentarz