Święta

Przepis na bigos (domowy, tradycyjny, staropolski)

20 listopada 2011
bigos staropolski

Mieszkam w Łodzi już 17miesięcy i dopiero teraz postanowiłam zrobić bigos.
Przeważnie dostawałam go w słoikach od Babci, ale przyszedł czas na mój własny popis.
Ja jestem bardzo usatysfakcjonowana i zachęcam Was do zrobienia go „po swojemu”.

Czy i u Was bigos jadają wszyscy w rodzinie?:)
To chyba najsmaczniejszy klasyk z kapustą w roli głównej.

Składniki:

  • ok. 1.5-2kg kiszonej kapusty
  • 25dag boczku (im więcej tym lepiej, ale ja nie przesadzałam z ilością mięsa)
  • 25dag karkówki
  • garść ziela angielskiego
  • 5 listków laurowych
  • 70g suszonych grzybów
  • 10- 12 suszonych śliwek
  • ew. pół słoiczka dżemu śliwkowego
  • sól
  • pieprz
  • rozmaryn
  • majeranek
  • ew. cukier do smaku
  • ew. koncentrat pomidorowy, aby bigos nabrał koloru
Zaczynamy od namoczenia śliwek i grzybów, powinno się to zrobić dzień wcześniej.
Mięso kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni, aby wytopił się tłuszcz.
Kapustę, jeśli jest bardzo kwaśna, płuczemy (ja połowę przepłukałam a połowę nie) i drobno kroimy.
Do garnka wlewamy szklankę wody, wkładamy kapustę i gotujemy. Mieszamy co jakiś czas, możemy także podlewać wodą, aby kapusta się nie przypaliła.
Po pół godziny dodajemy podsmażone mięso, grzyby i śliwki (wraz z wodą z ich namaczania).
Dodajemy wszystkie przyprawy, ja dałam ok. 3łyżeczek soli, łyżkę cukru (jeśli nie chcecie używać cukru dajcie więcej dżemu), pieprz mielony, a także kolorowy.
Bigos dusiłam pierwszego dnia 2.5godziny, drugiego także, a trzeciego tylko godzinę.
Na noc wystawiałam bigos na balkon, ale teraz, gdy temp. w nocy są ujemne najlepiej wstawić garnek do lodówki.
Ostatniego dnia dodałam także odrobinę koncentratu, tak przyzwyczaiła mnie babcia:)
Oczywiście większą część bigosu nakładałam do słoików 0.5l i pasteryzowałam 10min.
Smacznego!
Oczywiście ziele angielskie oraz kolorowy pieprz w takiej ilości to tylko dekoracja

Przeczytaj również

9 komentarzy

  • Reply Anonymous 20 listopada 2011 at 16:04

    Mniam. Pysznie się prezentuje 🙂

    Kornelia

  • Reply asieja 20 listopada 2011 at 16:22

    nigdy się jeszcze nie odważyłam na gotowanie bigosu.. w końcu to Mama robi najpyszniejszy 🙂

    ps. dziękuję Ci.

  • Reply Sue 20 listopada 2011 at 17:11

    Bigos uwielbiam! 😀
    Co do twojej tarty, to również życzę ci powodzenia. I oddam swój głos. 🙂
    Pozdrawiam serdecznie! 🙂

  • Reply co by tu zjeść? 20 listopada 2011 at 17:44

    Bigosów tyle ile gospodyń i każdy mi smakuje Twój ma piękny kolor chętnie bym się teraz do niego dosiadła:)Ja też mieszkam w Łodzi:))
    Re: Co do pytania to już odpowiadam,przepraszam ale dopiero dziś zobaczyłam:)
    Pod zdjęciami po prawej stronie masz jasno szary napis link Within kliknij w niego i otworzy ci się strona ,wpisz tam email nazwę bloga i stories zrób na 5 wtedy będzie ci się wyświetlać 5 okienek ze zdjęciami a nie np.3 no chyba że chcesz 3-4 .a i zaznacz platforme czyli wpisz blogger Wciśnij Get i wyświetli się strona i tam już powinno być wszystko wyjaśnione obrazkowo i na 1 pozycji masz instalację i to cię chyba przeprowadzi na twojego bloga .Powodzenia myślę że udało mi się pomóc daj znać:)

    A teraz idę głosować na tartę bo uwielbiam lemon curd)

  • Reply co by tu zjeść? 20 listopada 2011 at 17:46

    Re: chodzi mi o te malutkie zdjęcia czyli musisz wejść najpierw do mnie na stronę i tak kliknąć:)

  • Reply Hofi_ 20 listopada 2011 at 17:52

    Polskie tradycyjne pyszne danie!
    I piękne zdjęcia 🙂

  • Reply Hania-Kasia 20 listopada 2011 at 23:01

    Apetyczny. Dawno nie jadłam bigosu, zatęskniło mi się za nim. Będę musiała ugotować.

  • Reply slyvvia 21 listopada 2011 at 15:41

    Świetnie wygląda 🙂 Najlepszy bigos zawsze od mamy lub babci. Sama się jeszcze za niego nie zabrałam, więc nie wiem jaki będzie mój 😉

  • Reply Dusia 21 listopada 2011 at 17:20

    Wyższa szkoła jazdy.

  • Zostaw komentarz