Sałatka z awokado i rabarbarem w roli głównej. Przyznam się szczerze, że na jej pomysł wpadłam bardzo spontanicznie. Miałam ochotę na sałatkę, ale jej smak chciałam uzupełnić czymś kwaśnym… 🙂 Rabarbaru nie powinno się zjadać surowego- jednak większość osób które znam tak go właśnie zajadała w dzieciństwie – maczany w cukrze czy posypany nim, jak truskawki. Stanowił przysmak ciepłych, majowych wieczorów. Ja swój odrobinę podgotowałam tak, aby nie był zupełnie twardy, a jednocześnie nie zdążył się ugotować.
Myślę, że możecie do sałatki z awokado dodać również garść truskawek… 🙂
Składniki na sałatkę:
- 1 dojrzałe awokado
- świeży szpinak
- mix sałat
- 3 łodygi rabarbaru
- 2 pomidory
- 3 łodygi selera naciowego
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- sól, pieprz
Rabarbar obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do garna z wodą – doprowadzamy do wrzenia. Szpinak oraz sałaty myjemy i osuszamy. Pomidora oraz awokado kroimy w kostkę. Selera drobno siekamy. Sok z cytryny, oliwę i ocet mieszamy razem, dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Wszystkie składniki mieszamy razem.
Brak komentarzy