Fit/lekkie

Sałatka z awokado

21 maja 2015

unnamed (1)

 

Sałatka z awokado i rabarbarem w roli głównej. Przyznam się szczerze, że na jej pomysł wpadłam bardzo spontanicznie. Miałam ochotę na sałatkę, ale jej smak chciałam uzupełnić czymś kwaśnym… 🙂 Rabarbaru nie powinno się zjadać surowego- jednak większość osób które znam tak go właśnie zajadała w dzieciństwie – maczany w cukrze czy posypany nim, jak truskawki. Stanowił przysmak ciepłych, majowych wieczorów. Ja swój odrobinę podgotowałam tak, aby nie był zupełnie twardy, a jednocześnie nie zdążył się ugotować.

Myślę, że możecie do sałatki z awokado dodać również garść truskawek… 🙂

Składniki na sałatkę:

  • 1 dojrzałe awokado
  • świeży szpinak
  • mix sałat
  • 3 łodygi rabarbaru
  • 2 pomidory
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • sól, pieprz

Rabarbar obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do garna z wodą – doprowadzamy do wrzenia. Szpinak oraz sałaty myjemy i osuszamy. Pomidora oraz awokado kroimy w kostkę. Selera drobno siekamy. Sok z cytryny, oliwę i ocet mieszamy razem, dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Wszystkie składniki mieszamy razem.

unnamed (2)

 

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz