Szarlotka na kruchym cieście z jabłkami to smak jesieni:) Prosta w przygotowaniu i naprawdę zjawiskowa, jeżeli chodzi o kruchość ciasta. Uwielbiam takie ciasta – kruche ciasto kryje w sobie 2 kg jabłek, które doprawione są cukrem i cynamonem. Porcja takiego wypieku zaspokoi wasz apetyt na słodkie, jeśli dodacie do tego jeszcze bitą śmietanę i lody, to już w ogóle wow!
Jeśli wolicie przepis krok po kroku, to zerknijcie na przepis, który już na blogu jest: szarlotka krok po kroku.
Wykorzystajcie kwaśne jabłka, nie żałujcie cynamonu i innych przypraw, które zadbają o aromat w waszych domach:) Koniecznie podsmażcie wcześniej jabłka tak, aby wyparowała woda i spód nie ugotował się, ale upiekł.
Składniki na ciasto:
- 2.5 szklanki mąki pszennej
- 5 łyżek cukru
- kostka miękkiego masła (200g)
- 4 łyżki zimnej wody
- 1 jajko
Jajko miksujemy z masłem, dodajemy cukier, mąkę, gdy z masy powstanie kruszonka zagniatamy ciasto. Odkładamy je do lodówki na 30 minut, następnie dzielimy je na większą i mniejszą część – większą rozwałkowujemy i wylepiamy nią spód oraz boki tortownicy, odkładamy do lodówki z pozostałą częścią ciasta kruchego.
- ok. 2kg kwaśnych jabłek
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/3 szklanki wody
Jabłka obieramy, kroimy w plastry, podduszamy w garnku z cynamonem, cukrem oraz wodą, do momentu w którym zaczną się rozpadać i woda wyparuje.
Podsmażone jabłka wykładamy do tortownicy, rozwałkowujemy drugą część ciasta, zalepiamy wierzch szarlotki. Ciasto pieczemy ok. 45-60 minut w 180 stopniach – wierzch szarlotki musi być zarumieniony.
Ciasto odstawiamy do ostygnięcia, podajemy na ciepło.
Brak komentarzy