Słodkości

Babeczki jogurtowe (bezglutenowe, cytrynowe)

28 listopada 2012

Cudowne, żółciutkie babeczki bezglutenowe.
Mąka kukurydziana nadaje im pięknego koloru,
ale też ciekawego smaku.
Od razu mówię, że zrobiłam z podwójnej porcji:)
Przepis pochodzi z książki Nigelli „Jak być domową boginią”.

Jedliście kiedyś słodkie wypieki na bazie mąki kukurydzianej?:)

Składniki na 6 babeczek:

  • 125 g naturalnego jogurtu (ja użyłam 0%)
  • 75 g masła
  • 2 duże jajka
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sok z 1 cytryny
  • 150 g mąki kukurydzianej (może być pszenna)
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta  soli
  • 125 g drobnego cukru do wypieków
  • do lukru: cukier puder i odrobina soku z cytryny
Masło roztapiamy, gdy ostygnie mieszamy z jogurtem. Wbijamy jajka, dodajemy cukier. Ścieramy skórkę z cytryny, wyciskamy z niej sok, dolewamy do masy. Mąkę z sodą przesiewamy do miseczki i mieszamy z resztą składników.
Ciasto nakładamy do foremek, do 3/4 wysokości. Pieczemy w rozgrzanym do 170 stopni pierkarniku przez 20-25 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy babeczki są już upieczone.
Gdy ostygną dekorujemy je lukrem: ok. 200g cukru mieszamy z sokiem z 1 cytryny i polewamy nim babeczki.
 
Z babeczkami kukurydzianymi jest tak, że szybko tracą one swoją puszystość i stają się bardzo zwarte- najlepiej podać je pierwszego dnia po upieczeniu.
Patera oraz łopatka do ciasta , które widzicie na zdjęciu pochodzą ze sklepu FabrykaForm.

Przeczytaj również

11 komentarzy

  • Reply Nemi 28 listopada 2012 at 17:08

    Radosny kolorek:)

  • Reply Dominika 28 listopada 2012 at 17:13

    kolor jest cudowny!

  • Reply Maggie 28 listopada 2012 at 17:40

    Robilam je kiedys, ale nie wyszly mi takie sliczne, bo nie mialam odpowiednich foremek. Piekny kolor!

  • Reply Antenka 28 listopada 2012 at 17:50

    boskie są:) cudownie żółciutkie maleństwa:)

  • Reply Inspirowane Smakiem 28 listopada 2012 at 19:44

    ale piekne!

  • Reply Kamciss 28 listopada 2012 at 21:49

    Takie zdrowe i takie śliczne 🙂

  • Reply MartynCia ^^ 28 listopada 2012 at 23:02

    ależ one piękne!
    nie moge się na nie napatrzeć normalnie 😉

    PS. Pozdrawiam i zapraszam do konkursu na swoim blogu 😉

  • Reply los0220 29 listopada 2012 at 14:37

    mniam !!!!!!!!!!!!!!!!

  • Reply gin 4 grudnia 2012 at 18:03

    Urocze 🙂 Kolor mają cudownie słoneczny 🙂

  • Reply maryna 18 stycznia 2016 at 18:36

    bezglutenowe to one nie są bo w składzie są jajka

    • Reply pees 19 stycznia 2016 at 11:07

      Jajka nie zawierają glutenu 🙂 więc są bezglutenowe, gluten znajdziesz m.in. w pszenicy, życie, jęczmieniu itp.

    Zostaw komentarz