Wegańskie ciastka czekoladowe (GF) – jak ja chciałam Wam ten przepis pokazać! Jak dawno żadnego, serio! Ciastka są absolutnie genialne – słodkie, ciągnące się w środku, mocno aromatyczne i “mięsiste”. Moim skromnym zdaniem są lepsze niż brownie, no i tańsze w przygotowaniu. Wspominałam, że są też wegańskie, bez cukru i bez glutenu? Brzmi jak niebo? No właśnie! Obiecajcie, że je upieczecie i dacie znać co o nich myślicie!
Wegańskie ciastka czekoladowe przygotujecie w kilka chwil, bo składniki należy tylko wymieszać, ich pieczenie również nie wymaga od Was zaangażowania. Mam nadzieję, że wystarczająco Was przekonałam, że ten wegański przepis powinniście wypróbować?! 🙂 Powodzenia!
Składniki:
- 5 łyżek masła orzechowego
- 1 łyżka mąki kokosowej
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1-2 łyżki syropu z agawy
- 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego
- 1 łyżka mleka roślinnego
- polewa: masło orzechowe zmieszane z mlekiem i stewią
Masło orzechowe mieszamy z olejem kokosowym i syropem z agawy (najlepiej, aby wszystkie składniki były w temp. pokojowej). W dużej misce łączymy wszystkie suche składniki i dodajemy te mokre. Masa będzie kleista i gęsta. W dłoni formujemy kulki i lekko rozpłaszczamy je na papierze do pieczenia. Z podanego przepisu wychodzi ok. 10 ciastek. Wegańskie ciastka czekoladowe pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach. Lekko popękają, ale to nic nie szkodzi. Zostawiamy je do ostygnięcia w uchylonym piekarniku (ciepłe są bardzo miękkie). Możecie zajadać je bez dodatków, lub podać jak ja – polane masłem orzechowym na słodko i ulubionymi dodatkami.
Inne moje wegańskie przepisy, które polecam:
Brak komentarzy