Słodkości

Szarlotka z budyniem

20 października 2013

szarlotka z budyniemSzarlotka z budyniem ma do siebie to, że jest połączeniem absolutnie genialnym. Mamy bardzo kruche ciasto, kwaśne jabłka i smakowity budyń. Ja skorzystałam z nugatowego- miałam ochotę na taki smak i nie zawiodłam się, chociaż wiem, że i śmietankowy i waniliowy smak sprawdzi się równie dobrze.

Szarlotkę z budyniem bardzo dobrze się kroiło, co prawda, bałam się, że jedna paczka budyniu to za mało, ale udało się. Było bardzo dużo jabłek i to jest najważniejsze:) Skorzystałam również z mieszanki mąk, ale Wy możecie użyć samej pszennej.

Składniki:

  • 300g mąki pszennej
  • 100g mąki żytniej razowej
  • 200 g masła
  • 3/4 szklanka cukru pudru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • dodatkowo: 2 łyżki bułki tartej

Mąki przesypujemy razem, mieszamy z cukrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy jajka, masło oraz jogurt. Mieszamy dokładnie wyrabiając ciasto, następnie dzielimy je na 2 części (u mnie było to 2/3 na spód i boki i 1/3 na wierzch ciasta). Ciasto, które ma być wierzchem wstawiamy do lodówki lub zamrażarki na 1-2 godziny.

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, 2/3 ciasta na spód i boki rozwałkowujemy cienko. Wyklejamy nim dno i boki formy. Następnie posypujemy bułką tartą.

Składniki na nadzienie ciasta:

  • 2kg jabłek
  • 1 budyń nugatowy (może być inny) +2 łyżki cukru
  • 300ml mleka

Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy je w kostkę. Wysypujemy na przygotowany wcześniej spód ciasta obsypany bułką tartą. Budyń gotujemy wg opisu na opakowaniu (zamieniamy ilość mleka na 300ml), gdy się zagotuje odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Wylewamy go na jabłka, dociskając lekko do dna foremki. Ciasto, które odłożyliśmy do lodówki/zamrażarki rwiemy na kawałki lub trzemy na tarce na wierzch budyniu. Pieczemy ok. 40-60 minut w 180 stopniach. Gdy ciasto się zarumieni możemy je wybrać. Podajemy jeszcze ciepłe lub podgrzane w mikrofalówce przed podaniem:)
szarlotka z budyniem-2

Przeczytaj również

1 komentarz

  • Reply Tyna 20 października 2013 at 16:19

    Nie jadłam nugatowego budyniu, ale musi świetnie smakować w tym zestawieniu. Przepyszna szarlotka:)

  • Zostaw komentarz