Bez glutenu, Fit/lekkie

Wegańskie ciasto jogurtowe ze śliwkami (GF)

1 sierpnia 2018

Moje wegańskie ciasto jogurtowe ze śliwkami jest spełnieniem marzeń. Przygotowałam go z myślą o osobach będących na diecie wegańskiej, ale również bezglutenowej. Ten przepis ma wszystko, czego potrzeba do udanego wypieku. Wegańskie ciasto jogurtowe ze śliwkami jest pulchne i miękkie, smakuje wybornie – mocno jogurtowe, słodkie, ze śliwkami, które aż rozpływają się w ustach.

Lubię eksperymentować z wegańskimi przepisami na słodkości – dla mnie jest to wciąż nieodkryty ląd. Przygotowanie obiadu czy kolacji wydaje mi się dużo łatwiejsze niż upieczenie ciasta bez jajek, bez mleka, bez masła. No wyobraźcie sobie, że całe Wasze życie kręciło się wokół produktów zwierzęcych, a teraz niechętnie po nie sięgacie. To już nie kwestia mody tylko świadomego wyboru – jeśli można jeść zdrowiej i równie smacznie, to spróbujmy!

Wegańskie ciasto jogurtowe ze śliwkami możecie zamrozić (ja tak zrobiłam z kilkoma kawałkami). Owoce również możecie wymienić np. na borówki czy na brzoskwinie/morele. Wybierzcie kubeczek o pojemności ok. 180 ml – nim odmierzajcie wszystkie składniki.

Jeśli macie ochotę na więcej moich wegańskich przepisów, to zajrzyjcie tu:

 

  • Składniki:
  • 1⅓ kubka mąki ryżowej
  • ⅓ cup cukru trzcinowego
  • ⅓ kubeczka mleka roślinnego (np. kokosowego/owsianego/sojowego)
  • ¼ kubeczka oleju rzepakowego
  • mały kubeczek jogurtu sojowego (waniliowego)
  • ½ łyżeczki octu jabłkowego
  • kilka kropel esencji waniliowej/pasty waniliowej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego) lub sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • śliwki i wiśnie – kilka sztuk

 

Mąkę mieszamy z cukrem, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Wszystkie składniki mokre dolewamy do miski z suchymi składnikami. Ciasto mieszamy łyżką do połączenia się składników. Ciasto będzie miało dosyć gęstą konsystencję – nie martwcie się tym. Przekładamy masę do formy na ciasto (wyłożonej papierem do pieczenia), na wierzchu układamy połówki śliwek (skórką do ciasta) oraz wiśnie. Wegańskie ciasto ze śliwkami pieczemy ok. 35 minut w 180 stopniach (dobrze, aby piekarnik był wcześniej rozgrzany). Sprawdźcie patyczkiem czy ciasto jest w środku suche (powinno być również rumiane!) czy potrzebuje jeszcze kilku minut na podpieczenie się (wtedy przedłużcie czas pieczenia o kolejne kilka minut). Studzimy i zajadamy.

 

Przeczytaj również

6 komentarzy

  • Reply Beats 27 sierpnia 2018 at 15:31

    Niestety nie wyrósł zupełnie 🙄, ale w smaku dobry. Zakalec został zjedzony z jogurtem kokosowym. Strasznie suchy!

    • Reply Kąsek 28 sierpnia 2018 at 09:08

      Uuu Beats, a zrobiłaś przepis 1:1?
      Dotąd nikt się nie skarżył na zakalec w tym przepisie 🙁

  • Reply Anonim 28 sierpnia 2018 at 13:29

    Piekne ciacho, a czy moge prosic o podanie ml dla kubka i kubeczka 🙂 Pozdrawiam

    • Reply Kąsek 28 sierpnia 2018 at 13:38

      HEJ 🙂 Jest w opisie przepisu – 180 ml.
      Pozdrawiam!

  • Reply Krysia 28 sierpnia 2018 at 23:54

    Też dopytam o te ml:) to znaczy, że przykładowo 1/3 mleka odliczać od 180 ml czy można też standardowo korzystać z kubka 250 ml i wciąż polegać na tych proporcjach? Chciałabym spróbować upiec to cudo, ale trochę się boję, że wyjdzie podobnie jak w pierwszym komentarzu 😝
    Plus, opakowanie jogurtu to przykładowo ile ml?
    Pozdrowienia!

    • Reply Kąsek 29 sierpnia 2018 at 09:20

      Cześć Krysiu 🙂
      Odmierzałam wszystko kubkiem, który ma 180 ml więc jeśli w przepisie piszę, żeby właśnie tym kubkiem wszystko odmierzać 🙂 Jeśli chcesz mieć większą ilość ciasta, to możesz spróbować to wszystko przeliczyć, ale ja bym uważała, bo bałabym się, że ciasto się nie uda. Znajdź kubek albo pojemnik 180 ml i będzie najwygodniej.
      Pozdrawiam
      P.

    Zostaw komentarz