Zupa jarzynowa (z jarmużem) to zupa, którą ostatnio się zachwyciłam. Z dodatkiem jabłek, warzyw – stanowi miłą odmianę od powszechnie znanej zupy jarzynowej przygotowywanej na bazie kalafiora, fasolki itp. Oczywiście, taki przepis również znajdziecie na blogu: zupa jarzynowa (zupa wiosenna) Teraz, w okresie, kiedy jest coraz lepiej wszystkie zupy kremy odchodzą w zapomnienie, liczy się świeże warzywo, takie, które jest sezonowe. Ja wiem, że jarmużu nowalijką nazwać nie można, ale zaufajcie mi w kwestii smaku tej zupy! 🙂 Jabłko nadaje słodyczy, i przyjemnie chrupie w buzi. Jarmuż zachowuje się podobnie do brokułów – musicie uważać, aby nie gotować go za długo, bo straci kolor (ja prawie przeoczyłam te moment).
Składniki:
- 1,5l wody/rosołu
- 2 młode ziemniaki
- 1 cebula
- 1 korzeń pietruszki
- 1 korzeń selera
- 1 por
- 1 duże jabłko
- jarmuż
- sól, pieprz
- ziele angielskie
- liście laurowe
- 1 łyżka masła
Marchewkę, pietruszkę, seler obieramy i płuczemy. Ziemniaki obieramy, kroimy w dużą kostkę. Jasną część pora kroimy w plastry, cebulę drobno siekamy, podsmażamy na łyżce masła. Zagotowujemy wodę z zielem angielskim oraz liśćmi laurowymi, dodajemy: pietruszkę, seler,podsmażone warzywa. Warzywa gotujemy ok. 20 minut (do miękkości warzyw), następnie do zupy dodajemy pokrojone w kostkę jabłko oraz porwany na kawałki jarmuż. Gotujemy kilka minut, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Brak komentarzy