Przepisy, Zupy

Zupa pomidorowa z kurczakiem (tex-mex)

6 stycznia 2013

Tex-mex to określenie dań, w których odnaleźć można wpływy teksańskiej (amerykańskiej) 
i meksykańskiej kuchni.

Kolendra, kminek, oregano- wszystko to tworzy niespotykany smak:)

Ta pomidorowa jest pikantna, nawet bardzo.
Kurczaka można zastąpić mięsem mielonym,
a wszystkie przyprawy jednym opakowaniem przyprawy taco.

Obiecajcie, że spróbujecie zupy pomidorowej z tego przepisu:)

Inspiracja na tex-mex pochodzi z książki Anny Sjogren „Zupy na 4 pory roku”

Składniki:

  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 500g piersi z kurczaka
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 papryczka chili
  • 2 łyżeczki oregano
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • ok. 1 1/2l bulionu (ew. woda)
  • sól
  • pieprz
  • garść świeżej kolendry
  • ew. 1-2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • do podania: ser żółty starty, limonka/cytryna, nachosy, awokado

Cebulę siekamy, kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Oliwę w garnku rozgrzewamy, wrzucamy na nią cebulę i czosnek, podsmażamy do miękkości. Dorzucamy drobno posiekane chili i przyprawy. Dodajemy kurczaka. Podsmażamy.
Następnie do garnka dodajemy pomidory i bulion (ew. woda), ew. również przecier pomidorowy. Gotujemy 15 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, wrzucamy posiekaną kolendrę.
Podajemy.

Przeczytaj również

4 komentarze

  • Reply Karmel-itka. 7 stycznia 2013 at 05:11

    noo.. takie tex-mex.. fajna sprawaa!
    rozgrzewająca ta Twoja zupka.

  • Reply Inspirowane Smakiem 7 stycznia 2013 at 05:49

    Wygląda fajnie i lekko. 😉

  • Reply MartynCia ^^ 7 stycznia 2013 at 08:18

    pomidorowa na ostro, to mi się podoba 😉

  • Reply burczymiwbrzuchu 7 stycznia 2013 at 10:19

    Oo, moje smaki 🙂
    Zupa się zapowiada znakomicie.
    Pozdrawiam, Tosia.

  • Zostaw komentarz