To chyba najtańsza i najszybsza zupa jaką mogę sobie wyobrazić.
Składnikami są: ziemniaki, pietruszka i ew. dodatki.
Wszystko.
Jest przesmaczna!
Do porcji dla K. dodałam podsmażony boczek,
żeby nie marudził, że bezmięsny obiad:>
Aksamitna, pyszna.
Zupa ziemniaczana.
Składniki na 4 porcje:
- 1l bulionu
- 0.5kg ziemniaków (najlepsze są te mączne)
- 3 małe pietruszki
- sól, pieprz, chili
- szczypiorek
- 4 plastry boczku
- kawałek sera pleśniowego
Ziemniaki i pietruszkę obieramy, kroimy w talarki i wrzucamy do bulionu. Gotujemy. Doprawiamy do smaku pod koniec gotowania. Całość blendujemy na gładki krem.
Jeśli jest za rzadki możecie dodać jeszcze ziemniaka, a jeśli za gęsty to dolać wody.
Boczek kroimy w cienkie paseczki, podsmażamy na patelni na rumiano. Szczypiorek siekamy drobno, tak samo postępujemy z serem pleśniowym.
Przed podaniem zupy ziemniaczanej nakładamy na wierzch dodatki, możemy też pokropić ją tłuszczem, który wytopił się z boczku.
4 komentarze
Zrobię jeszcze dziś 🙂
Bardzo smakowicie wygląda! Z chęcią bym zjadła !
Bardzo smakowicie wygląda! Z chęcią bym zjadła !
Wygląda tak pysznie! 🙂 A boczek… już cieknie mi ślinka!