Zupy

Gazpacho przepis podstawowy

13 sierpnia 2017

Pyszna, lekko kwaśna zupa na bazie pomidorów, ogórków, dobrej oliwy, brzmi smacznie? Mam dla Was dziś przepis podstawowy na hiszpański specjał: gazpacho to nic innego jak chłodnik z pomidorów i ogórków, jednak niech Was nie zwiedzie lista składników! Ta zupa jest tak niesamowicie smaczna i orzeźwiająca, że świetnie nadaje się na lekką przystawkę przed daniem głównym lub danie na wielkie upały.

Gazpacho wywodzi się z Hiszpanii, a dokładniej z Andaluzji (uwielbiam tę nazwę, jest taka magiczna!). Tworzy się je na bazie surowych warzyw i owoców, dodaje oliwę, dobre pieczywo (najlepiej na zakwasie, raczej delikatne).  Przygotowanie trwa dosłownie kilka minut, jednak najmozolniejszym zajęciem jest sparzenie pomidorów i obranie ich ze skórki, a następnie usunięcie nasion – miąższ zostawiamy, te jednak należy usunąć. Mam nadzieję, że skorzystacie z tego przepisu i cały sierpień będziecie się zajadać pyszną wersją letniego chłodnika. Gazpacho zawsze jadam lekko kwaśne, nie dodaję dużo soli, ale to wszystko kwestia upodobań.

Składniki:

  • 1,5 kg pomidorów (u mnie wielkie malinowe)
  • 2 ogórki (dosyć spore)
  • 1-2 kromki chleba na zakwasie (u mnie orkiszowy)
  • 2 plastry czerwonej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • sok z limonki/cytryny
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 plastry papryczki chili
  • do podania: mozzarella, czerwona cebula, pomidorki, pietruszka i koper

Pomidory należy sparzyć, następnie zdjąć z nich skórkę, przekroić na pół i wybrać gniazda nasienne, odłożyć. Ogórki obieramy, kroimy w plastry. Do pojemnika wrzucamy porwane cząstki pieczywa, na nie układamy pomidory, tak, żeby pieczywo mogło nasiąknąć sokiem. Umieszczamy resztę składników, zalewamy je oliwą, octem winnym, doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny lub limonki i odstawiamy na ok. 30 minut. Po tym czasie gazpacho należy zmiksować – najwygodniej zrobić to w blenderze kielichowym. Gazpacho przechowujemy w lodówce, podajemy schłodzone, przyozdobione cząstkami składników, z których powstało. W razie potrzeby doprawiamy do smaku przed podaniem.

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz