To dopiero bomba zdrowia:)
Mieści się w jednym garnku, a spokojnie można nią obdzielić całą rodzinę:)
Zupa jarzynowa, bo o niej mowa,
jest tzw. zupą ‘na winie’, nazwa ta funkcjonuje dlatego
iż każde warzywo, jakie znajdziemy będzie nam świetnie pasowało do tejże zupy warzywnej:)
Czy to brokuł, kalafior, fasolka czy cukinia- możemy wszystko zmieszać i powstanie niebywale
smaczna, kolorowa propozycja.
Zupy warzywne są wyjątkowo lekkie, ja nigdy nie dodaję do nich śmietany itp.,
po co dokładać kalorii i tłuszczu tam, gdzie nie trzeba?;)
Zupa jarzynowa świetnie sprawdzi się zarówno latem,
gdy korzystamy z młodych warzyw,
jak i zimą (gdy korzystamy z mrożonek), kiedy chcemy nacieszyć oczy kolorami,
a kubki smakowe uszczęśliwić!
Możecie przygotować wersję wegetariańską lub taką z mięsem, np. udkiem czy piersią z kurczaka.
Składniki:
- 2l wody
- 1 mały kalafior
- 1 cukinia
- 100g fasolki szparagowej zielonej
- 100g fasolki szparagowej białej
- 4 młode marchewki
- 10 młodych ziemniaków
- 1 cebula
- 1 korzeń pietruszki
- 1 korzeń selera
- 1 por
- sól, pieprz
- 1 łyżka masła
Marchewkę, pietruszkę, seler obieramy i płuczemy. Fasolki szparagowe myjemy, odcinamy ich końcówki i przepoławiamy. Kalafior dzielimy na różyczki (możemy go zamoczyć w wodzie z octem, żeby pozbyć się ew. robaczków). Młode ziemniaki oczyszczamy np. druciakiem. Jasną część pora kroimy w plastry, podsmażamy na łyżce masła. Zagotowujemy wodę, dodajemy: pietruszkę, seler, kalafior, ziemniaki, całe młode marchewki, cukinię pokrojona w plastry, fasolkę szparagową, cebulę pokrojona w piórka oraz podsmażony por wraz z masłem. Warzywa gotujemy ok. 30-40 minut (do miękkości).
Na samym końcu doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Brak komentarzy