Przepisy, Zupy

Zupa jarzynowa (zupa warzywna)

27 sierpnia 2013

To dopiero bomba zdrowia:)
Mieści się w jednym garnku, a spokojnie można nią obdzielić całą rodzinę:)
Zupa jarzynowa, bo o niej mowa,
jest tzw. zupą ‚na winie’, nazwa ta funkcjonuje dlatego
iż każde warzywo, jakie znajdziemy będzie nam świetnie pasowało do tejże zupy warzywnej:)
Czy to brokuł, kalafior, fasolka czy cukinia- możemy wszystko zmieszać i powstanie niebywale 

smaczna, kolorowa propozycja.
Zupy warzywne są wyjątkowo lekkie, ja nigdy nie dodaję do nich śmietany itp.,
po co dokładać kalorii i tłuszczu tam, gdzie nie trzeba?;)

Zupa jarzynowa świetnie sprawdzi się zarówno latem,
gdy korzystamy z młodych warzyw,
jak i zimą (gdy korzystamy z mrożonek), kiedy chcemy nacieszyć oczy kolorami, 
a kubki smakowe uszczęśliwić!
Możecie przygotować wersję wegetariańską lub taką z mięsem, np. udkiem czy piersią z kurczaka.

Składniki:

  • 2l wody
  • 1 mały kalafior
  • 1 cukinia
  • 100g fasolki szparagowej zielonej
  • 100g fasolki szparagowej białej
  • 4 młode marchewki
  • 10 młodych ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 korzeń selera
  • 1 por
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka masła

Marchewkę, pietruszkę, seler obieramy i płuczemy. Fasolki szparagowe myjemy, odcinamy ich końcówki i przepoławiamy. Kalafior dzielimy na różyczki (możemy go zamoczyć w wodzie z octem, żeby pozbyć się ew. robaczków). Młode ziemniaki oczyszczamy np. druciakiem. Jasną część pora kroimy w plastry, podsmażamy na łyżce masła. Zagotowujemy wodę, dodajemy: pietruszkę, seler, kalafior, ziemniaki, całe młode marchewki, cukinię pokrojona w plastry, fasolkę szparagową, cebulę pokrojona w piórka oraz podsmażony por wraz z masłem. Warzywa gotujemy ok. 30-40 minut (do miękkości).
Na samym końcu doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz