Przepyszne ciasto kokosowe, które ciastem ciężko nazwać:) Przepis bardzo prosty, zawiera tylko kilka składników, a efekt jest genialny. Delikatna pianka, wiórki kosowe, które tworzą spód i polewa z czekolady <3
Przepis na ten bezglutenowy deser znalazłam u Doroty (KLIK). Komentarze do tego wypieku są co najmniej mieszane, jednak wiedziałam, że to ciasto nie może mi nie zasmakować:) W końcu jego składniki to głównie mleko i kokos.
Składniki na 4 porcje:
- puszka mleka skondensowanego słodzonego (bez 3 łyżek)
- 2 jajka
- 150g wiórek kokosowych
- 300ml mleka
- dodatkowo: wiórki kokosowe, 80g czekolady (gorzka i mleczna)
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, wylewamy je do foremek (ja nie wykładałam ich papierem ani nie natłuszczałam ale jeśli nie ufacie swojej formie to możecie ją wyłożyć papierem). Pieczemy ok. 45 minut w 180 stopniach, w kąpieli wodnej (pod foremkami, w piekarniku ustawiamy naczynie z gorącą wodą dzięki parze, która się ulatnia ciasto będzie puszyste). Gdy ciasto z wierzchu będzie ścięte (możemy też sprawdzić patyczkiem dla pewności czy środek również jest już upieczony) możemy je wybrać z piekarnika i studzić w foremce. Następnie delikatnie je wyjmujemy i przewracamy do góry nogami tak, aby kokos był na spodzie.Gdy ostygnie polewamy je roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą i posypujemy wiórkami kokosowymi. Chłodzimy, żeby czekolada zastygła.
13 komentarzy
Jak dla mnie wygląda super, mimo że za kokosem nie przepadam. 🙂
wow! sam kokos – to coś dla wielbicieli kokosowych smaków takich jak ja i zresztą cała moja rodzinka – tyle szczęścia w jednym ciastku! 🙂 super!
Bardzo interesujący przepis. Ciasto wygląda super 🙂 Czy tu ” Gdy ciasto z wierzchu będzie ścięte możemy je wybrać” nie ma błędu? 🙂
hmm nie, nie ma błędu. Chodzi oczywiście o wybranie ciasta z piekarnika, może to miałaś na myśli?:)
Tak to miałam na myśli. Nie spotkałam się nigdy z takim określeniem 🙂 Pozdrawiam.
🙂 już poprawiłam w przepisie, żeby było czytelniej!
Jest cudowne! Uwielbiam kokos, więc już zapisuję sobie ten przepis 🙂
wygląda bardzo smacznie:)
Bardzo smacznie wyglada 🙂
A na tym pierwszym zdjęciu jest taka ładna pierzynka kremowa.. jak to się robi?
to ciasto tak wygląda:) kokos opada na spód a na wierzchu jest taka pianka kokosowa!
A w jakiej formc eto sie piecze?jakich wymiarow?
Ja piekłam w 4 foremkach do mini bochenków:) ale myślę, że keksówka 25 x 10 albo mniejsza (wtedy ciasto będzie wyższe) będzie okej:)